Linkuri accesibilitate

Cuvântul sau bâta? Diplomații occidentali o apără pe Svetlana Alexievici de agenții mascați ai lui Lukașenka


Potrivit unui comunicat al Kremlinului, Vladimir Putin va avea săptămâna viitoare, pe 14 septembrie, o întrevedere la Moscova cu președintele Alexandr Lukașenka.

Pe agenda întâlnirii se află, potrivit agenției RIA, cooperarea energetică dintre cele două țări și conflictele regionale din Europa.

Cuvântul sau bâta? Diplomații occidentali o apără pe Svetlana Alexievici de agenții mascați ai lui Lukașenka
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:48 0:00
Link direct

Vizita la Moscova a liderului de la Minsk, care este contestat de zeci de mii de oameni de o lună încoace cu proteste masive zilnice, are loc pe fundalul creșterii măsurilor represive ale autorităților împotriva protestatarilor și liderilor opozitiei. Și pe fundalul îngrijorărilor exprimate de Occident și a apelurilor pentru repetarea alegerilor prezidențiale din 9 august, care nu au fost nici libere și nici corecte, potrivit opoziției și organizațiilor internaționale cărora nu li s-a permis monitorizarea scrutinului.

Svetlana Țihanovskaia la Varșovia, 9 septembrie 2020
Svetlana Țihanovskaia la Varșovia, 9 septembrie 2020

În declarațiile făcute miercuri la Varșovia, Svetlana Țihanovskaia, care se consideră câștigătoarea scrutinului prezidențial din 9 august, a făcut un apel către protestatari de a rămîne ” pașnici”, in ciuda reprimarilor violente din partea autorităților.

„Cred că este imposibil să lupți împotriva violenței, prin acte de violență” a declarat Țihanovskaia la Universitatea din Varșovia, care a transmis și un mesaj catre ruși:

Nu e o luptă împotriva Rusiei. Si sunt sigură că nu va deveni astfel

„Din nefericire, propaganda rusească încearcă să distorsioneze cât de mult poate ceea ce se întâmplă în Belarus. Fac un apel către toți rușii, nu vă lăsați amăgiți, trebuie să știți motivele reale pentru care poporul din Belarus vrea demisia lui Lukașenka. Nu e o luptă împotriva Rusiei. Si sunt sigură că nu va deveni astfel. Vă rog, nu credeți propaganda și pe politicienii care afirmă contrariul. Este foarte important să nu stricăm relațiile dintre popoarele noastre. Belarușii sunt hotărâți să păstreze relații de prietenie, atât cât se poate cu toi vecinii noștri și, bineînțeles, păstrând suveranitatea țării noastre – a spus Svetlana Țihanovskaia.

In Belarus, colegii unuia din ultimii membri ai conducerii Consiliul de Coordonare al opoziției, avocatul Maxim Znak relatează că de ieri au pierdut contactul cu el. Znak urma să acorde astăzi, miercuri 9 septembrie, un interviu prin Skype la care nu a mai apărut. Temerile sunt că ar fi fost și el reținut, relatează pagina independentă de web în limba rusă Tut.by.

La un mesaj pe telefon, colegii au aflat ca ” cineva a venit aici”, iar apoi au primit ca răspuns cuvântul „măști”. Luni, o altă membră a Consiliului de coordonare, Maria Kolesnikova fusese răpită de pe stradă, la Minsk, de persoane mascate.

Marți Kolesnikova a reapărut la granița de sud cu Ucraina, într-o mașină, alături de alți doi membri ai opoziției, Anton Rodnenkov și Ivan Kravțov. Acești au relatat ulterior la Kiev că Maria Kolesnikova ar fi fost reținută de grănicerii belaruși după ce și-a rupt pașaportul pentru a nu fi forțată să-și părăsească țara.

Adjunctul ministrului de interne ucrainean, Anton Gerașenko a confirmat că autoritățile din Belarus au încercat să o „expulzeze” pe Maria Kolesnikova dar „această femeie curajoasă” le-a dejucat planurile.

Consiliul de coordonare al opoziției din Belarus, structură apolitică, creată – la vremea sa – pentru a coordona o posibilă tranziție pașnică a puterii, mai are în acest moment un singur membru din conducere, în libertate și anume pe scriitoarea Svetlana Alexievici, laureata Premiului Nobel pentru Literatură, dar nu se știe pentru cit timp.

Svetlana Alexievici vorbește cu jurnaliștii în fața apartamentului ei din Minsk, 9 septembrie 2020
Svetlana Alexievici vorbește cu jurnaliștii în fața apartamentului ei din Minsk, 9 septembrie 2020

Televiziunea suedeză a citat-o pe traducătoarea laureatei premiului Nobel cu declarația ca în cursul zilei de astăzi, au sosit la locuința ei din Belarus „bărbați îmbrăcați în negru și mascați”, dar că ea nu a fost arestată. In apartamentul scriitoarei de la Minsk s-a aflat ambasadorea Suediei al Minsk, dar și alți ambasadori ai țărilor democrate, sosiți pentru a-i acorda sprijinul lor celebrei scriitoare.

In zorii zilei, Svetlana Alekievici anunțase, într-o declarație via Pen club Belarus dispariția lui Maksim Znak și faptul că „cei mai buni dintre noi au fost fost răpiți”.

Svetlana Alexievici a repetat că protestatarii nu doresc să organizeze „o lovitură de stat”, așa cum susține Lukașenka, ci că doresc lansarea unui dialog în cadrul societății belaruse.

Ca si Țihanovskaia, și celebra scriitoare a făcut apel la inteligentsia rusă de a nu păstra tăcerea și de a vorbi despre nedreptățile din Belarus, în numele ” unui popor mic și mândru care acum este călcat în picioare”.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG