Linkuri accesibilitate

Lidera opoziției din Belarus se adresează APCE


Lidera opoziției belaruse, Svetlana Țihanovskaia în timpul audierilor din Parlamentul European, 25 august 2020.

Fosta candidată a opoziției din Belars, Svetlana Țihanovskaia se adresează, în cadrul unei videoconferințe, Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care o să dezbată marți situația din Belarus.

Arestări arbitrare ale protestatarilor la Minsk, 6 septembrie 2020
Arestări arbitrare ale protestatarilor la Minsk, 6 septembrie 2020

Țihanovskaia, forțată să plece în Lituania după alegeri prezidențiale din 9 august, apreciază că Belarus traversează o „criză politică adâncă”, dar că belarușii „s-au deșteptat”, fiind imposibil acum să-i mai forțezi să dea înapoi. După relatările despre numărul mare de protestatari reținuți la manifestațiile de duminică și dispariția de luni a Mariei Kolesnikova, una din liderele protestelor, Țihanovskaia a declarat agenției Reuters că autoritățile încearcă să intimideze opoziția și să curme avântul protestelor.

Maria Kolesnikova la protestele de duminică, 6 septembrie, de la Minsk. Luni a fost luată de pe stradă, se pare și nu se mai știe nimic de soarta ei.
Maria Kolesnikova la protestele de duminică, 6 septembrie, de la Minsk. Luni a fost luată de pe stradă, se pare și nu se mai știe nimic de soarta ei.

Opoziția și între timp sute de mii de belaruși contestă rezultatul oficial al alegerilor prezidențiale din 9 august, câștigate potrivit CEC de actualul președinte Alexandr Lukașeka cu peste 80% din voturi. Protestatarii cer repetarea alegerilor sub control internațional și eliberarea din închisoare a deținuților politici și a manifestanților reținuți la proteste.

Situația Mariei Kolesnikova rămâne incertă: poliția de la Minsk a dezmințit că ar fi reținut-o, luni, pe Maria Kolesnikova. Un portal de știri independent, tut.by, relatase că, în dimineața zilei, activista a fost luată de pe stradă de un microbuz, în centrul Minsk-ului, și nu a mai fost văzută de atunci. Mai multe structuri de securitate belaruse au spus că nu știu nimic despre dispariție.

Șeful diplomației europene Josep Borell a cerut autorităților din Belarus să pună capăt „arestărilor arbitrare și răpirilor”, dând ca exemplu dispariția uneia din liderele protestelor, Maria Kolesnikova dar și tratamentul brutal la care au fost supuși mulți protestatari.

Germania a cerut de asemeni informații despre soarta Mariei Kolesnikova, a informat ministrul de externe Heiko Maas.

Între timp, surse diplomatice europene, au declarat agenției Reuters că UE se pregătește să impună sancțiuni unui număr de 31 de demnitari belaruși, considerați responsabili de reprimarea protestelor.

Pe de altă parte la Moscova, un purtător de cuvânt al președintelui Vladimir Putin a anunțat că Alexander Lukașenka va fi la Moscova în zilele următoare.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG