Linkuri accesibilitate

Bulgaria pune condiții pentru aderarea europeană a Macedoniei de Nord


Prim miniștrii Macedoniei de Nord și Bulgariei, Zoran Zaev și Boiko Borisov în Bulgaria
Prim miniștrii Macedoniei de Nord și Bulgariei, Zoran Zaev și Boiko Borisov în Bulgaria

Bulgaria ar putea bloca convocarea primei conferințe interguvernamentale Uniunea Europeană - Macedonia de Nord.

Într-un memorandum adresat țărilor membre UE, Sofia a pus condiții de care depinde startul integrării fostei republici iugoslave.

Bulgaria pune condiții pentru aderarea europeană a Macedoniei de Nord
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00

Un avertisment la adresa autorităților de la Skopije a fost anunțat de viceprim-ministrul și ministru al Apărării Krasimir Karakacianov, copreședinte al coaliției Patrioții uniți și lider al partidului VMRO.

Memorandumul nu este public și nu a fost comentat de primul ministru Boiko Borisov și de președintele Rumen Radev.

În varianta care a apărut în câteva ziare macedonene se arată că până la 2 august 1944 limba și etnia macedoneană nu au existat. Prin crearea acestora, regimul lui Tito a urmărit întreruperea legăturilor între Macedonia și Bulgaria. Limba folosită în fosta republică iugoslavă nu este decât o normă scrisă regională a limbii bulgare. Proiectul lui Tito a fost realizat prin crearea unei variante istorice macedonene menită să înlocuiască identitatea tradițională bulgară prin una regională.

Bulgaria dorește deblocarea activității Comisiei bilaterale pentru probleme istorice

Viceprim-ministrul Karakacianov a declarat că Sofia va insista asupra respectării acordului bulgaro-macedonean de bună vecinătate care prevede rezolvarea disputelor istorice. Bulgaria dorește deblocarea activității Comisiei bilaterale pentru probleme istorice. Sofia insistă pentru folosirea termenului de istorie comună, respins de istoricii macedoneni.

Bulgaria sprijină într-un mod ferm cursul de integrare euroatlantică a Macedoniei de nord dar va pune condiții pentru începerea tratativelor de aderare a fostei republici iugoslav la Uniunea europeană.

Memorandumul a fost trimis grupului de lucru „Extindere” pe lângă Consiliului Uniunii. Pe aceasta cale Bulgaria caută „solidaritate și sprijin” din celelalte țări-membre.

Documentul a provocat reacții puternice în fosta republica iugoslavă. Primul ministru Zoran Zaev a avertizat că limba și identitatea macedoneană reprezintă un fapt de necontestat. El intenționează să viziteze Sofia pe data de 10 noiembrie pentru a discuta situația cu liderii bulgari. Principalul partid macedonean de opoziție VMRO-DPMNE a criticat „concesiile făcute (Bulgariei) de guvernanții socialdemocrați”.

Ministrul german pentru probleme europene Michael Roth a declarat că UE nu va cere Macedoniei de nord să respecte noi criterii și condiții de aderare în afară celor puse de Consiliul european și menționate în documentele adoptate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG