Linkuri accesibilitate

UE cere Rusiei din nou eliberarea istoricului Iuri Dmitriev


Iuri Dmitriev
Iuri Dmitriev

La 29 septembrie 2020, istoricului și activistului pentru drepturile omului, Iuri Dmitriev, i-a fost majorata pedeapsa cu închisoarea, de către Curtea Supremă din Karelia, de la 3 ani și 6 luni la 13 ani de închisoare într-o colonie penală de înaltă securitate. Alte acuzații pentru care el a fost deja achitat de prima instanță au fost respinse pentru reconsiderare la Tribunalul Petrozavodsk. Dmitriev a petrecut deja peste trei ani în detenție.

„Uniunea Europeană consideră că urmărirea penală a domnului Dmitriev a fost declanșată de activitatea sa în domeniul drepturilor omului și de cercetările sale asupra represiunii politice din perioada sovietică. Acest verdict nejustificat și nedrept va contribui în mod inevitabil la o înrăutățire a situației drepturilor omului și la micșorarea spațiului pentru societatea civilă și pentru vocile independente din Rusia. Acesta este încă un alt exemplu flagrant de presiune juridică nejustificată și inacceptabilă asupra apărătorilor drepturilor omului, cu încălcarea angajamentelor internaționale”, se arată în declaraţia purtătorului de cuvânt al şefului politicii externe a Uniunii Europene, Joseph Borrell.

„Uniunea Europeană repetă faptul că domnul Dmitriev ar trebui eliberat imediat și necondiționat. Având în vedere vârsta și starea de sănătate a domnului Dmitriev, în lumina pandemiei coronavirusului, ne așteptăm să fie eliberat din motive umanitare”, se mai arata in declarație.

XS
SM
MD
LG