Linkuri accesibilitate

Consulul Eugen Vizir: Vom încerca să evităm formarea cozilor. Din acest motiv la Paris am deschis încă o secție de votare


Paris în stare de urgență sanitară.
Paris în stare de urgență sanitară.

Comisia Electorală Centrală a anunțat constituirea a 139 de secții de votare peste hotare care vor fi deschise în 36 de state. În străinătate ar trebui să voteze cel puțin 60.030 de moldoveni car e s-au înregistrat prealabil pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. S-a reusit negocierea cu partenerii francezi o bună organizare a scrutinului, a declarat Europei Libere Eugen Vizir, Consulul General al Republicii Moldova la Paris.

Link direct

Europa Liberă: Cum intenționați să organizați bunul mers al scrutinului prezidențial?

Eugen Vizir: „Evident, cu respectarea tuturor regulilor sanitare care există pe moment, inclusiv cele ale Republicii Moldova și cele prevăzute de autoritățile franceze. Am primit acceptul părții franceze oficial de la Ministerul de Externe pentru organizarea scrutinului și am stabilit adresele pentru opt secții de votare.”

Europa Liberă: Dar ați obținut de la autoritățile franceze atât cât ați solicitat?

Am primit acceptul părții franceze oficial de la Ministerul de Externe pentru organizarea scrutinului...

Eugen Vizir: „Da, evident. Deci, avem două secții la Paris, dintre care una în sediul ambasadei și una în Arondismentul 19, și două secții în apropierea Parisului, unde se denotă o prezență mai masivă a cetățenilor Republicii Moldova – Montreuil și Villeneuve-Saint-Georges. În afară de aceasta, secții de votare vor fi la Bordeaux, Lyon și Strasbourg, pe lângă reprezentanța permanentă de pe lângă Consiliul Europei.”

Europa Liberă: Și câți alegători așteptați să vină la alegerile din 1 noiembrie?

Eugen Vizir: „E greu de spus, dar, dacă comparăm cu cifrele din anii trecuți, în special cu cifrele din alegerile prezidențiale din 2016, la Paris presupun că putem avea în total, deci, Paris și împrejurimile Parisului în jur de 10-11 mii de alegători. În celelalte orașe, în Nice va fi o prezență mai mare, presupunem până la 2.000, poate și mai mult, depinde, pentru că avem foarte mulți cetățeni stabiliți acolo și studenți; la Bordeaux, Lyon, dacă reieșim din cifrele din anii trecuți, până la 1.000-1.500.”

Europa Liberă: Ați putea spune că nu se vor forma cozi, nu va fi lume nemulțumită, că va ajunge până la secția de votare și nu ar putea să-și exercite dreptul de vot?

Eugen Vizir: „Bine, Valentina, este foarte complicat de presupus. În mod normal, dacă e să calculăm că lumea vine într-un ritm normal și noi putem deservi normal cetățenii, evident că vom încerca să evităm formarea cozilor, dar, știți, din experiența precedentă, lumea vine în valuri – sunt perioade când practic se află doi-trei oameni la coadă și apoi vine o oră când sunt zeci de oameni la coadă, dar să vedem. Anume din acest motiv la Paris am deschis încă o secție de votare.”

Europa Liberă: Ați identificat un număr real, obiectiv de cetățeni ai Republicii Moldova care se află în acest moment pe teritoriul Franței?

Eugen Vizir: „Este foarte complicat, deoarece informațiile oficiale pe care ni le furnizează partea franceză țin doar de cetățenii Republicii Moldova oficial înregistrați în calitate de cetățeni ai Republicii Moldova pe teritoriul Franței și este vorba doar de studenții moldoveni. Aceste cifre deja de mulți ani țin de cifra de 3.000 de persoane, însă sunt foarte mulți cetățeni ai Republicii Moldova cu pașaport românesc. Evident că aceste persoane nu sunt luate la evidență de către autoritățile franceze și apoi – de ce să ascundem? – sunt foarte mulți cetățeni ai Republicii Moldova care se află ilegal pe teritoriul Franței.”

Europa Liberă: Cu ce acte vor fi admiși cetățenii să-și poată exercita acest drept de vot?

Pașaportul biometric, atât cel valabil, cât și cel expirat, buletinul de identitate, plus pașaportul de marinar...

Eugen Vizir: „În conformitate cu decizia CEC-ului, este vorba de pașaportul biometric, atât cel valabil, cât și cel expirat, buletinul de identitate, plus pașaportul de marinar, care de asemenea este prevăzut.”

Europa Liberă: Funcționari electorali aveți suficienți, ați aranjat toate problemele cu dezinfectanții, măștile, pixurile? Sunt rezolvate aceste probleme?

Eugen Vizir: „Sunt prevăzute finanțele necesare pentru soluționarea problemelor, fiindcă soluționarea ține de procurarea lor. Cât privește membrii birourilor electorale, la momentul actual, posibil cu excepția secției de votare din Bordeaux, restul birourilor sunt complete, precum este prevăzut, deci 11 membri ai biroului plus doi operatori. La Bordeaux rămâne să mai găsim câteva persoane pentru a fi antrenate în această activitate.”

Europa Liberă: Dar câți alegători s-au înregistrat prealabil, ca să vă fie clar cel puțin așa, dacă se conturează o situație realistă?

Eugen Vizir: „Cu înregistrarea alegătorilor, eu nu cred că este un tablou obiectiv, deoarece în Franța s-au înregistrat mai mult de 4.000 de persoane, dar asta nu este cifra reală. Cifra reală, cel puțin în 2016, la ultimele alegeri prezidențiale doar în secțiile de votare ale Parisului au votat peste 10.000 de oameni.”

Europa Liberă: Există interes, manifestă cetățenii Republicii Moldova interes pentru aceste alegeri?

Eugen Vizir: „Da, este interes și interesul este mare. Avem și sunete, și mesaje referitoare la alegeri – când, unde și cum? Deci, interesul este mare.”

XS
SM
MD
LG