Linkuri accesibilitate

Uniunea Europeană avertizează Bulgaria


Protestele antiguvernamentale ale bulgarilor au trecut granița. Aici, ei protestează la Bruxelles, Belgia.
Protestele antiguvernamentale ale bulgarilor au trecut granița. Aici, ei protestează la Bruxelles, Belgia.

După trei luni de proteste anticorupție la care au participat în unele zile zeci de mii de persoane, situația din Bulgaria a provocat reacția instituțiilor europene.

În Parlamentul de la Bruxelles au avut loc dezbaterile pe marginea proiectului de rezoluție despre deteriorarea gravă a respectării principiilor statului de drept, democrației și drepturilor de bază în Bulgaria.

Uniunea Europeană avertizează Bulgaria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00

Tema bulgară i-a împărțit pe membrii parlamentului european. De partea guvernului Borisov s-a situat Partidul popular european. Președintele grupului său parlamentar Manfred Weber a declarat că partidul sprijină eforturile guvernului bulgar de a proteja economia de efectele crizei Covid-19, în combaterea corupției și progresul în procesul de aderare la Zona euro.

Serghei Stanișev, președintele Partidului socialiștilor europeni
Serghei Stanișev, președintele Partidului socialiștilor europeni

Președintele Partidului socialiștilor europeni Serghei Stanișev a adoptat o poziție opusă în sprijinul cererii de demisie a guvernului Borisov, a procurorului șef Gheșev și alegeri anticipate. Identică este poziția verzilor și cea a liberalilor.

Conducerea PPE a decis ca unul din inițiatorii proiectului de rezoluție critice la adresa Bulgariei Radan Kănev să nu ia cuvântul în cadrul dezbaterilor. Kănev a declarat că atitudinea partidului este greșită din punct de vedere a valorilor democratice și contravine intereselor cetățenilor bulgari și plătitorilor de taxe europeni.

Împreună cu președintele partidului „Bulgaria democrată” Hristo Ivanov, el a participat la un protest în fața Parlamentului European. Liderul dreptei tradiționale a declarat că guvernul Borisov și procurorul șef Gheșev au devenit parteneri toxici pentru instituțiile europene și acțiunile lor nu mai pot fi ignorate și tolerate.

Deputații europeni din partidele din coaliția de guvernământ GERB și Patrioții uniți au criticat proiectul de rezoluție elaborat de Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European (LIBE). Cei din Partidul socialist și-au adresat criticile guvernului Borisov oferind cazuri concrete de corupție la nivel înalt.

„Avem strategii de combatere a corupției fără rezultate concrete. Peste 10 miliarde din fondurile europene și cele naționale dispar anual fără a contribui la ridicarea bunăstării cetățenilor”, a declarat eurodeputatul Elena Ionceva.

Elena Ionceva
Elena Ionceva

„Comisia Europeană urmărește atent situația în Bulgaria, sprijină dreptul la proteste pașnice și consideră că reforma constituțională propusă de guvernul Borisov trebuie precedată de largi dezbateri cu participarea societății civile”, a declarat comisarul Vera Iourova. Ea a avertizat că monitorizarea țării va continua în cadrul Mecanismului de verificare și control paralel cu cea în cadrul noului mecanism pentru toate țările membre. Cele patru partide europene mari au cerut ca finanțarea europeană să fie condiționată de respectarea supremației legii.

XS
SM
MD
LG