Linkuri accesibilitate

Declinul presei în Bulgaria


Vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova
Vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova

Cu participarea vicepreședintei Comisiei Europene, Vera Jourova, la Sofia a avut loc săptămâna trecută o conferință internațională despre libertatea presei în Bulgaria.

În alocuțiunea sa televizată, Vera Jourova a subliniat că justiția, combaterea corupției, împărțirea puterilor în stat, libertatea și pluralismul mass-media sunt interdependente.

Petiu Petkov, de la Sofia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
Link direct

„Din păcate constatăm că activitatea ziariștilor în Europa are loc în condiții tot mai dificile. În afară de criza economică și șomajul, probleme apar ca urmare a presiunilor politice și a amenințărilor la adresa unor ziariști. În cazul Bulgariei au apărut probleme cu proprietatea media și distribuirea fondurilor publicitare”, a spus d-na Jourova.

Comisia va lansa o serie de proiecte în sprijinul ziariștilor bulgari, inclusiv prin acordarea de ajutor juridic. Prin programul InvestEU vor fi finanțate media independente. Vor fi adoptate reguli în scopul asigurării diversității media. Principala responsabilitate în acest domeniu însă revine statelor membre, nu Comisiei, a declarat Vera Jourova.

Organizatorul conferinței, deputatul european Elena Ionceva a avertizat că dacă situația va continua să se deterioreze, în următorii 10 ani Bulgaria, acum pe locul 111, va putea ajunge vecină cu Iranul și Irakul în clasamentul organizației Reporteri fără frontiere. În 2007 ea s-a aflat pe locul 34 la egalitate cu Franța.

Din toate țările europene, aproape de Bulgaria este acum numai Ungaria – locul 89. România ocupă locul 48, iar Republica Moldova – locul 91. Ucraina, Albania și Macedonia de nord sunt între primele 100.

Pentru îmbunătățirea situației este nevoie de intervenția Uniunii prin introducerea de standarde comune, inclusiv pentru transparența proprietății media și reglementarea accesului la fondurile publicitare europene, a spus Ionceva. Acum banii europeni sunt repartizați de către guvernul Borisov și ajung la media proguvernamentale.

Coordonatorul organizației Reporteri fără frontiere pentru UE, Pavol Szalai, a declarat că semnarea, în 2019, de către Bulgaria, a Parteneriatului pentru informație și democrației nu a contribuit la normalizarea situației.

Alți vorbitori au subliniat necesitatea de măsuri împotriva monopolizării, de către unii politicieni, a spațiului media așa cum este situația în Bulgaria.

Previous Next

XS
SM
MD
LG