Linkuri accesibilitate

Donald Trump, moment de bilanț


USA-ELECTION/TRUMP
USA-ELECTION/TRUMP

Câtă credibilitate au sondajele preelectorale?

Sondajele de opinie continuă să indice o victorie a fostului vice-președinte Joe Biden, în alegerile prezidențiale americane, dar după cele intimplate în 2016 sondajele trebuie privite cu o anumită doză de scepticism.

Corespondență de la Washington. Donald Trump, moment de bilanț
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:15 0:00
Link direct

A mai rămas o întreagă săptămână în care sînt posibile de asemenea multe întorsături. Pe de altă parte însă, o treime din numărul total al alegătorilor din 2016 a votat de acum. Analiști încearcă să stabilească ce a realizat și ce ar putea lasă în urmă administrația Trump, în primul său mandat.

Dacă alegerile s-ar fi desfășurat la începutul anului, înainte de COVID19, președintele Trump avea șanse bune să fie reales, economia fiind atunci criteriul cel mai important. Două dintre coordonatele programului sîu fuseseră politică comercială și cea de imigrație. În ambele direcții, Donald Trump a făcut ceea ce promisese. În politica comercială principalele direcții au fost scepticismul față de acordurile regionale sau multilaterale și o relație tranzacțională în care administrația avertiza și amenință inițial, urmând apoi să obțină concesii de la partener. Asta s-a și întâmplat și experții apreciază ca o administrație Biden s-ar vedea nevoită să mențină o mare parte a noii realități, create de Trump, în special în raporturile cu China, deși deficitele comerciale nu au înregistrat modificări substanțiale și progresele în direcția creșterii sectorului manufacturier în America nu s-au materializat, la nivelul așteptărilor. Dar nu există nicio îndoială că administrația Trump a modificat percepțiile americanilor, într-o direcție mai protecționistă decât era cazul cu Partidul Republican înainte de Trump și asta va avea un impact indiferent cine câștigă. La fel stau lucrurile și cu sistemul de imigrație. Excesele – cum a fost izolarea copiilor de părinți, pentru a descuraja imigrație ilegală – sunt cele care atârnă greu acum, în defavoarea președintelui, dar unele dintre măsuri – cum este acordul cu Mexicul care a împiedicat fluxuri masive de imigranți la frontieră – ar putea fi menținute. Ceea ce se va schimbă probabil este înclinația administrației Trump de a limita nu doar imigrația ilegală ci și pe cea legală, în special persoane cu calificări superioare.

Dacă președintele Trump pierde alegerile va fi însă din cauza pandemiei coronavirus și manierei în care este percepută prestația administrației sale. Susținătorii săi spun că era ceva inevitabil, dar nu toți liderii din lume și-au văzut popularitatea scăzută considerabil pe fondul acestei boli care afectează întreagă planetă. Criza de sănătate publică l-a pus pe președinte într-o postură cu care nu era obișnuit, unde strategiile sale de negociere și rezolvare a problemelor nu se potriveau. Paradoxul va fi că probabil relativ curând, un vaccin, in care administrația a investit masiv, ar putea netezi calea următorului președinte către redresare. Donald Trump speră că tot el va fi acela.

XS
SM
MD
LG