Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: Unde duc sforile pe care Vladimir Plahotniuc (încă) le trage prin politică


Vladimir Plahotniuc (centru), Andrian Candu (stânga) și Pavel Filip (dreapta)

Vasile Botnaru stă de vorbă cu analistul politic Igor Boțan care comentează cele mai recente evenimente socio-politice.

Igor Boțan: Unde duc sforile pe care Vladimir Plahotniuc (încă) le trage prin politică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:26 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dle Boțan, „Pro Moldova” demarată în trombă pare că intră în disoluție. Și nu ne interesează atât soarta acestei formațiuni, cât exemplul pe care îl oferă după mulți ani de democrație că partidele se formează pe alte principii decât cele declarate.

Igor Boțan: „Partidul „Pro Moldova” s-a constituit pentru a apăra interesele lui Vladimir Plahotniuc aici, în Republica Moldova. Există o presupunere că dl Plahotniuc, care a corupt sistemul judecătoresc, sistemul procurorilor și clasa politică, după ce s-a văzut nevoit să fugă din Republica Moldova, dorește să-și mențină aici rădăcinile pentru a putea recupera ceva din cele pierdute. De aceea e nevoie în parlament de o forță politică, care să fie la curent cu toate mișcările politice și care să coordoneze, eventual, acțiunile judecătorilor și procurorilor corupți, care trebuie să submineze investigarea furtului miliardului.”

Europa Liberă: Dar pentru asta trebuie să aibă greutate, să conteze, or, iată, intrarea în derivă îi șubrezește șansele?

Igor Boțan: „Este adevărat! Și atunci când există probleme, are loc reconfigurarea forțelor. Nu trebuie să uităm că, potrivit procuraturii, avem doi protagoniști ai furtului miliardului – un arhitect, care este Plahotniuc, și un implementator, care este Șor. Acești doi lideri politici din Republica Moldova au fugit într-o zi de aceeași manieră, pur și simplu s-au evaporat. Acum, după ce s-a dovedit că partidul lui Candu nu are nicio pondere, iar partidul lui Șor, datorită magazinelor sociale, proiectului pe care Vlad Plahotniuc l-a înregistrat în parlament încă în 2012 are o anumită pondere și, ținând cont de evoluțiile situației de aici, din Republica Moldova, s-a găsit de cuviință ca aceste două garnituri să fie contopite și asistăm acum la această contopire de o manieră foarte-foarte stângace, pentru că toată lumea înțelege despre ce este vorba.”

Europa Liberă: Dacă este adevărată axioma Dvs. sau cea care este acreditată în societate că Vladimir Plahotniuc ar încerca să tragă în continuare sforile din culise, rezultă că inițial a pus în competiție „Pro Moldova” cu Șor sau nu? Sau erau două pârâiașe care oricum inevitabil trebuiau să se contopească într-o albie?

E o miză foarte-foarte importantă atât pentru Plahotniuc, cât și pentru Șor și pentru societate

Igor Boțan: „Ultima metaforă a Dvs. cred că este cea corectă, cred că lui Plahotniuc nu-i convenea foarte mult să fie asociat cu Șor, deși acest lucru era imposibil, acum, când s-a văzut care este ponderea celor două formațiuni – a lui Candu și a lui Șor –, cred că s-a ajuns la concluzia că e bine ca eforturile să fie consolidate, să existe un fel de sinergie pentru ca gruparea politică care este prezentată în parlament și cea care luptă acum, chipurile, pentru fotoliul prezidențial, dar, de fapt, își testează ponderea în societate și dacă pe viitor există șanse pentru a consolida eventual ponderea acestei garnituri dacă ar avea loc alegeri parlamentare, fie ele anticipate sau ordinare. Deci e o miză foarte-foarte importantă atât pentru Plahotniuc, cât și pentru Șor și pentru societate, de asemenea, pentru că noi înțelegem că această reprezentare în parlament a celor doi fugari are un singur scop – să le salveze pielea și ceva din ceea ce a fost furat în cadrul „operațiunii miliardul”.”

Europa Liberă: Faptul că în ultimul timp, înainte de a fi plecat câțiva membri din formațiune „Pro Moldova” dăduse difuzoarele mai încet însemna că trebuia să lase loc pentru Violeta Ivanov ca purtătoare de imagine a Partidului „Șor”?

Igor Boțan: „Nu cred că Violeta Ivanov este figura centrală. Aici a coincis că ceilalți sunt mult mai slabi. Noi înțelegem că sforile sunt trase de peste hotare de cei doi fugari...”

Europa Liberă: Totuși, o liniște suspectă?

Igor Boțan: „Părerea mea este că au loc negocieri, schimb de păreri, sunt oameni foarte serioși Plahotniuc și garniturile de aici ale socialiștilor, care au despre ce vorbi, pentru că ne-am convins din faimoasele filmulețe că cei care ne asigurau că nu există niciun fel de contact între șeful statului și Plahotniuc, iată că am descoperit că sunt subiecte cu barbă pe care le-au discutat de mult timp și intenționau să le pună la cale, să le rezolve după alegerile parlamentare din februarie 2019.

Atunci a ieșit la iveală o întreagă conspirație, acești oameni negociau probleme serioase – federalizarea Republicii Moldova, modalitatea de a prezenta această federalizare astfel încât societatea să rămână amorfă și să nu reacționeze. Am văzut discuții despre finanțări, deci au existat interese foarte mari și întortocheate, împletite, iar acum cred că există interes pentru ambele garnituri de a pune lucrurile la cale, de aceea au început mișcările care, așa cum spuneam, dintr-o parte se privesc ca mișcări foarte stângace. Nu poate fi ascunsă intenția Partidului „Șor” și a grupului „Pro Moldova”, de fapt, aceste două formațiuni apără interesele celor care stau în spatele lor.”

Europa Liberă: La parlamentarele, ordinare sau anticipate, cine va fi locomotiva grupării pe care o descrieți Dvs.?

Igor Boțan: „La parlamentare cred că va fi o singură garnitură. Probabil se va numi Partidul „Șor”, pentru că Șor a avut destul timp pentru ca prin așa-zisele proiecte sociale să-și creeze un electorat care are cartele.”

Europa Liberă: Deci, dacă ne-am urca în turnul de comandă al lui Plahotniuc, de acolo am vedea că versiunea Șor cu magazine sociale a funcționat mai bine decât versiunea Candu cu anti-dodonism, cu apărarea valorilor europene, cu bătălia antirusească și Plahotniuc împinge în față diviziile de la Orhei?

Igor Boțan: „Categoric, da, numai că, repet, ideea magazinelor sociale este a lui Plahotniuc. El a înregistrat în octombrie 2012 proiectul respectiv, iar în 2016 a fost preluat de dl Șor, care a avut destul timp ca să desfășoare această rețea, iar autoritățile au închis ochii. Dl Candu cu lozinca „Dodon, pleacă!”, iar dl Șor cu proiecte sociale au încercat luarea în clește a dlui Dodon și a socialiștilor. Acum, când există interese care converg între socialiști și cei doi fugari, desigur că mai atractiv este proiectul axat pe probleme sociale, iar dl Candu trebuie să rămână deoparte, pentru că el a fost inițiatorul campaniei „Dodon, pleacă!”, de aceea pleacă de la „Pro Moldova” spre Șor colegii care trebuie să consolideze platforma respectivă, iar la alegerile parlamentare la care v-ați referit sunt absolut convins că va exista o singură platformă pro-oligarhică care va încerca să se înșurubeze în parlament și care va fi, probabil, utilă socialiștilor pentru a se menține la guvernare.”

Doi prieteni, Vlad Plahotniuc și Igor Dodon
Doi prieteni, Vlad Plahotniuc și Igor Dodon

Europa Liberă: Și în felul acesta se lasă loc și pentru o eventuală împăcare politică între Plahotniuc, alias Șor și Dodon?

Igor Boțan: „Nu, împăcare politică nu poate avea loc. Este important ca cei doi fugari să primească asigurări că ancheta aici, în Republica Moldova, va intra într-o albie fără perspectivă.”

Europa Liberă: Și asta-i suficient pentru Plahotniuc, nu vrea dânsul să revină pe cal alb cu mandat de deputat?

Revenirea lui Plahotniuc în politică este puțin probabilă

Igor Boțan: „Cred că domnia sa înțelege cât de odioasă este figura domniei sale. Noi știm acest lucru după cele două rezoluții ale Parlamentului European care a spus „nu” regimului Plahotniuc. Deci, revenirea lui în politică este puțin probabilă, chiar foarte puțin probabilă. Acum pentru dl Plahotniuc și dl Șor, care sunt arhitectul și implementatorul proiectului, este importantă libertate și rămânerea cu banii luați de aici, din Republica Moldova. Este foarte mult pentru cei doi fugari.”

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG