Linkuri accesibilitate

Jocuri complicate cu cifre, pe fundal de pandemie


Trump vs Biden: perspective diferite asupra problemelor interne
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:18 0:00

Trump vs Biden: perspective diferite asupra problemelor interne

Sistemul electoral american este complicat per se, anul acesta și mai mult din cauza pandemiei de coronavirus, care a mărit semnificativ numărul de voturi prin corespondență și anticipate, implicit șansele ca învingătorul să fie anunțat cu zile întârziere.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:48 0:00
Link direct

Cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, președintele republican DonaldTrump stă mai prost în sondaje decât contra-candidatul său, Joe Biden. Dar sondajele s-au înșelat în 2016 și șeful executivului poate găsi încă o data, o cale să câștige, probabil nu votul national dar suficienți elctori pentru a rămâne la Casa Albă.

Teoretic, are nevoie de o marjă de eroare de cel puțin 3%, în media sondajelor sau o infuzie de alegători în favoarea sa, în majoritatea statelor în care situația este echilibrată. Asta s-ar materializa în sondaje care să-l dea pe el învngător în state în care Biden conduce, dar cu puțin: Arizona, Florida, Carolina de Nord, Georgia și Iowa. Dar asta nu e suficient.

Trump are nevoie și de un stat mare sau mai multe state mai mici, în care Biden se află în față la o distanță mai mare, în sondaje.

Cea mai mare șansă ca așa ceva să se întâmple este Pennsylvania, unde Biden conduce in sondaje cu o diferență de 5%. Experții – puțini la număr – care au anticipat victoria lui Trump în 2016 nu intrevăd însă aceleași semnale de data aceasta.

Care ar fi pașii de urmat de către președinte? Pentru a câștiga, Trump trebuie să-și adjudece marea majoritatea sau toate statele – în care există un echilibru de forțe, potrivit sondajelor – dar în care Biden conduce pentru moment cu unu până la trei procente.

Dar asta nu e suficient pentru că dacă Biden câștigă toate statele în care conduce cu mai mult de trei procente, democratul se va înstala la Casa Alba.

Trump are nevoie de încă 11 electori. Statele din această categories sunt Pennsylvania – 20 de electori, Nevada – 6, Nebraska – 1, Wisconsin – 10, Michigan – 16 si Minnesota – 10. Pennsylvania ar fi scenariul cel mai simplu, pentru republican; dacă nu câștigă acolo, Donald Trump are nevoie de o combinație a statelor menționate. Președintele a câștigat Pennsylvania data trecută, dar sondajele de atunci nu arătau că este atât de în urmă, cum e cazul acum.

De aici încolo calculele se complică. Dacă pierde Pennsylvania – președintele poate conta pe Michigan, dar acolo e în urmă în sondaje cu 8.3%. Câștigând doar Michigan sau doar Minnesota ar duce la un scor egal 269-269, caz in care Camera Reprezentanților, unde democrații sunt favoriți, decide. Ca să evite egalitatea, președintele Trump are nevoie de încă un elector dintr-un district dal statului Nebraska, stat care alocă electori în fiecare circumscripție.

XS
SM
MD
LG