Linkuri accesibilitate

Lidia Poloborciuc: Sunt foarte mulți alegători veniți la München la votare


Lidia Poloborciuc, München, 1 noiembrie 2020
Lidia Poloborciuc, München, 1 noiembrie 2020

în Germania sunt șase secții de votare, la una din ele a votat și Lidia Poloborciuc, care de 13 ani muncește în străinătate.

R.Moldova are deschise 139 de secții de votare peste hotare, dar - pe fundalul epidemiei de coronavirus - funcționarea lor este reglementată de măsurile sanitare luate de fiecare stat gazdă în parte. în Germania sunt șase secții de votare, la una din ele a votat și Lidia Poloborciuc, care de 13 ani muncește în străinătate.

Interviu cu Lidia Poloborciuc, stabilită în Germania
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00
Link direct

Lidia Poloborciuc: „Suntem în München, am venit de la Nürnberg, de la o distanță de circa 160 de kilometri. Sunt foarte mulți alegători din Nürnberg veniți aici la votare. Lumea vrea să participe, dar rândul merge foarte-foarte încet, practic, în două ore noi nu ne-am mișcat din loc.”

Europa Liberă: Cum se explică? Cineva din funcționarii electorali v-a lămurit de ce atât de greu se mișcă rândul?

Lidia Poloborciuc: „Nu, e o tăcere totală. Poliția își face lucrul, urmărește să se țină distanța între oameni...”

Europa Liberă: Ce așteptați voi să se schimbe în Republica Moldova dacă insistați atât de mult pe schimbare?

Lidia Poloborciuc: „Ne-am săturat de minciună și de trădare...”

Europa Liberă: Ce ar trebui să facă un șef de stat care să recâștige încrederea cetățenilor, încrederea celor care au pierdut-o?

Lidia Poloborciuc: „Să nu trădeze țara, în primul rând. Suntem în străinătate de mult timp, de-acum eu de mulți ani umblu prin străinătate, dar am așteptat întotdeauna să se facă o schimbare. De atâția ani aștept, și nimic, tot mai rău și mai rău. Acum suntem la votare tot cu speranța de a se produce schimbarea și de fiecare dată rămânem tot mai dezamăgiți de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Ce trebuie să se întâmple în Republica Moldova ca cei plecați să revină acasă?

Ne-am săturat de minciună și de trădare...

Lidia Poloborciuc: „Noi vrem să se elimine corupția; noi vrem medicina să se îmbunătățească; noi vrem să fie totul în favoarea omului, să putem să deschidem un business acasă, să nu ne pască pericolul din orice direcție, de peste tot poți să te aștepți că cineva poate să vină să caute diferite pretenții numai să nu se procedeze conform legii. Sperăm, suntem cu speranța.”

Europa Liberă: Pe ce cale ați vrea să se îndrepte Republica Moldova?

Lidia Poloborciuc: „Înspre direcția europeană. Noi suntem în Europa, noi vedem care este viața de aici, noi vedem cum funcționează legile aici, cum se respectă, și nu numai pe hârtie cum e la noi în Republica Moldova. Și cine nu le respectă? Tot oamenii de sus, cei de la putere nu le respectă, că oamenii mici, oamenii simpli au frică.”

Europa Liberă: Au frică de cine, de ce?

Lidia Poloborciuc: „Că justiția-i coruptă și cine are bani, acela cumpără justiția. Oameni buni, ieșiți la vot, ieșiți pentru că cu cât mai mulți o să ieșim la vot, cu atât mai mari speranțe avem că se va produce schimbare în țară și ne vom schimba viitorul și viitorul copiilor noștri. Vrem o Moldovă în rând cu statele civilizate, vrem o Moldovă înfloritoare, vrem o Moldovă cu oameni cu demnitate care să nu mai trăiască în umilință și sărăcie.”

Europa Liberă: Ați venit înarmați cu măști, cu mănuși, cu pix, cu dezinfectant?

Lidia Poloborciuc: „Da, am venit cu de toate.”

Europa Liberă: Acolo, în Germania, acum restricțiile sunt dure?

Lidia Poloborciuc: „De mâine se încep mai dure, astăzi sunt așa, mai moi, dar am venit la votare și suntem cu pix, suntem cu mănuși, suntem cu dezinfectant, suntem cu măști.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG