- AGORA scoate în evidență discuțiile pe care lidera PAS, Maia Sandu, le-a purtat cu mai mulți politicieni din R.Moldova, pentru a le cere sprijinul în turul II, printre aceștia fiind și reprezentanții PDM. „Am discutat cu mai mulți candidați și cu reprezentanții Partidului Democrat. Am discutat despre modul în care ar putea ei să ne ajute la nivel de primării. Ei au zis că o să vorbească mai departe cu structurile lor și o să ia o decizie”, a spus Sandu, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR. Jurnaliștii Agora i-au căutat pe Pavel Filip și Alexandru Jizdan, pentru a solicita o reacție la acest subiect, dar aceștia însă nu au răspuns la apeluri.
- AGORA remarcă opt falsuri din discursul lui Igor Dodon în care acesta a atacat-o dur pe oponenta sa din turul doi Maia Sandu. Unul din falsuri este că Sandu, fiind ministră a educației, a închis peste 200 de scoli. Jurnaliștii de la Agora precizează că optimizarea școlilor a fost începută până la venirea Maiei Sandu la Minister, iar pe durata mandatului liderei PAS au fost închise 82 de scoli, mai puține decât în anii precedenți. O altă afirmație falsă a lui Dodon este cea că vârsta de pensionare a fost majorată de guvernele în care a fost Maia Sandu. De fapt, se precizează în articol, reforma pensiilor a fost propusă de Guvernul condus de Pavel Filip, din componența căruia Maia Sandu nu a făcut parte niciodată. Un alt fals lansat de Igor Dodon este că oponenta sa ar fi participat la marșuri LGBT, ceea ce nu corespunde realității, notează portalul.
- „Statul, dator cu peste 400 de mii de lei fratelui fostului șef al Procuraturii Anticorupție”, titrează ANTICORUPȚIE. Astfel, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat a constatat, în urma unui control efectuat la solicitarea Procuraturii Generale, că firma Irarom SRL, care aparține lui Oleg Morari, fratele fostului șef de la Procuratura Anticorupție, Viorel Morari, a plătit statului suplimentar impozite în mărime de 441.095 de lei, pe parcursul anilor 2018-2019. În consecință, Procuratura Generală a clasat dosarul penal intentat pentru evaziune fiscală în proporții deosebit de mari și i-a scos de sub urmărire penală pe Oleg Morari și contabilul firmei, Viorel Grăjdian. Solicitat de Anticoruptie.md, Oleg Morari a declarat că atât dosarul pentru evaziune fiscală, cât și cel pentru spălare de bani și îmbogățire ilicită au fost intentate pentru a se face presiuni asupra fratelui său ca să-l reducă la tăcere.
- În cadrul unor dezbateri la IPN, analistul Igor Boțan a afirmat că principala lecție de învățat pentru concurenți și cetățeni după primul tur al alegerilor prezidențiale este că sondajele de opinie, dacă sunt făcute profesionist, contează și reflectă corect situația înainte de vot. Potrivit analistului, cifrele arată că în turul doi șansele sunt 50 la 50. Totul depinde de mesajele transmise și campania electorală făcută de candidați în următoarele zile, mai spune Boțan, făcând referire și la electoratul lui Renato Usatîi. De asemenea, în turul II va crește mult participarea - cei care nu au fost în primul tur vor veni în al doilea și ei trebuie cuceriți, crede expertul.
- MOLD STREET observă că, în doi ani, lucrările la drumul de ocolire a orașului Comrat au avansat cu 34%. Contractul de executare a lucrărilor de către compania turcă ONUR Taahhnut Tasimacilik Ve Ticaret Ltd. Sti. a fost semnat în septembrie 2018. Drumul urmează să fie finalizat în ianuarie 2022. Portalul notează că firma turcă a câștigat în ultimii doi ani mai multe contracte de construcții și reabilitare a drumurilor din Moldova în valoare de circa 100 milioane de euro.
- MOLD STREET constată că în ultimii 5 ani cota transferurilor de bani din Rusia în Republica Moldova a înregistrat o veritabilă prăbușire de la 43,2% în anul 2015 la doar 14,15% în trimestrul III al acestui an. Astfel, Rusia este de abia pe locul trei, conform provenienței geografice a transferurilor în favoarea persoanelor fizice. Potrivit datelor BNM, în distribuția pe state a provenienței transferurilor în favoarea persoanelor fizice de aproape un an lider este Israelul cu o pondere de 18,3% (77,44 milioane de dolari) din total (în creștere cu 0,4 puncte procentuale comparativ cu trimestrul III al anului precedent), urmat de Italia – 14,25% (60,37 milioane de dolari).
- NORDNEWS relatează că Episcopul de Bălți și Fălești Marchel i-a convocat la Glodeni pe subalternii săi. Fețele bisericești au venit cu mașini luxoase. Nimeni nu a dorit să comenteze ce se întâmplă în lăcașul sfânt și ce subiecte vor aborda slujitorii, deși, potrivit unor surse invocate de NordNews, ar urma să discute despre agitația electorală.
- Analistul politic Ion Tăbîrță estimează, într-o emisiune la RADIO CHIȘINĂU, că un scrutin parlamentar anticipat ar crește reprezentarea PAS în Legislativ și, totodată, ar aduce în Parlament reprezentanții Partidului Nostru. Până aici interesele celor două formațiuni coincid, însă mai departe se întrezăresc anumite divergențe, observă el. „Este clar că ne așteaptă anumite discuții între cei doi politicieni. Prioritățile politice ale acestora coincid în acest moment: și un partid și celălalt își doresc alegeri parlamentare anticipate. Însă există divergențe privind metodele prin care și-o doresc să o facă. Sunt partide în ascensiune și partide care își doresc o reconfigurare politică. Renato Usatîi nu este reprezentat în Parlament și e clar că un scrutin parlamentar imediat după prezidențiale i-ar aduce reprezentare legislativă. Maia Sandu dorește să meargă pe o cale legală, constituțională și a spus că juriștii vor identifica soluții legale”, notează Tăbârță.
- Votarea masivă a lui Igor Dodon în Autonomia Găgăuză este pusă sub semnul întrebării de un deputat din Adunarea Populară de la Comrat, transmite TV8. Serghei Cernev susține că rezultatul ar fi fost fraudat, pentru ca mulți bugetari, cum ar fi profesorii sau medicii, ar fi fost impuși să voteze pentru candidatul susținut de socialiști. De partea cealaltă, bașcanul regiunii nu a răspuns la telefon, pentru a comenta acuzațiile. În schimb, purtătoarea de cuvânt a lui Igor Dodon, responsabilă de campania sa electorală, a spus că acestea sunt zvonuri nefondate. Conform rezultatelor primului tur de scrutin, în unitatea administrativă Găgăuzia Igor Dodon a fost votat de peste 80 la sută din alegatorii care s-au prezentat la urne, menționează TV8.
- ZIARUL DE GARDĂ (zdg.md, 201103) îl citează pe liderul „Pro Moldova”, Andrian Candu, care susține că acum patru ani, în noaptea în care câștiga mandatul de președinte, Igor Dodon și prima doamnă, Galina Dodon, au mers în vizită la fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, pentru a-i mulțumi pentru susținerea acordată în câștigarea mandatului. Candu spune că nu dispune de probe, dar dacă Dodon va nega că l-a vizitat pe Plahotniuc, „s-ar putea să apară și dovezi”. Solicitați de ZdG reprezentanții staff-ului electoral al lui Igor Dodon au declarat că „domnul Candu o face pe dracu-n patru să-i fie de folos Maiei Sandu în această campanie”.
- Numărul secțiilor de votare nu poate fi modificat, a precizat președintele CEC, Dorin Cimil, pentru ZIARUL DE GARDĂ. „În conformitate cu prevederile Codului Electoral, al doilea tur de scrutin va fi organizat în aceleași condiții, cu același număr de secții de votare care au fost deschise în primul tur de scrutin, însă poate fi suplinit numărul membrilor din cadrul secțiilor de votare din străinătate”, a explicat oficialul. Totodată, ar putea fi modificate adresele unor secții de votare. „În adresa CEC au parvenit deja cinci solicitări în acest sens, însă o hotărâre cu privire la aceste solicitări urmează a fi luată de către Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău”, a precizat Cimil. „Nu cred ca este posibil acest lucru, dar se examinează posibilitatea de suplinire cu cabine de vot secțiile de votare și probabil va fi decis și acest aspect”, mai afirmă președintele CEC.
- ZIARUL NAȚIONAL publică un comentariu al editorialistului său, Nicolae Negru, potrivit căruia faptul că Maia Sandu, câștigătoarea primului tur al alegerilor prezidențiale, încearcă să caute sprijin pentru turul II, inclusiv în rândul susținătorilor lui Renato Usatîi, este un lucru bun. Totuși, solicitările imperative ale lui Usatîi de a dizolva Parlamentul ar putea fi o capcană, avertizează analistul. În opinia lui Negru, lidera PAS s-a convins că „politică dintr-un turnuleț de fildeș, fără să ții cont de realitate, fără să închei alianțe și să semnezi acorduri cu alte forțe politice, este ineficientă”. „Însă aceasta nu înseamnă că alianțele trebuie încheiate cu orice preț, chiar cu riscul de a-ți pierde propria identitate și autonomie politică”, subliniază el.