Linkuri accesibilitate

La Erevan au avut loc ciocniri între poliție și protestatari


Protest la Erevan, 11 noiembrie 2020
Protest la Erevan, 11 noiembrie 2020

În Armenia, au avut loc ciocniri între poliție și protestatari care s-au adunat pentru a doua zi consecutiv, miercuri, în capitala Erevan pentru a-și exprima nemulțumirea față de semnarea de către premierul Nikol Pașinian a unui acord cu Azerbaidjanul privind oprirea ostilităților din regiunea disputată Nagorno-Karabah.

În ciuda interzicerii întrunirilor publice în Armenia, unde este în vigoare legea marțială, mii de oameni au umplut Piața Libertății din centrul capitalei, cerând demisia lui Pașinian. Mulțimea a scandat: „Nikol e trădător!”, în timp ce poliția a încercat să împiedice demonstrația. Mai mulți participanți au fost reținuți, inclusiv liderul unui partid de opoziție, potrivit unei postări pe Facebook a unui membru de partid.

Înaintea demonstrației, guvernul armean a avertizat opoziția să nu încerce o „lovitură de stat”.

Anunțat pe 10 noiembrie, acordul mediat de Rusia între Pașinian și președintele azer Ilham Aliyev a pus capăt unor ostilități de șase săptămâni în Nagorno-Karabah, regiune recunoscută internațional drept teritoriu al Azerbaidjanului, dar populată și controlată de etnici armeni. Însă Armenia a acceptat să cedeze teritoriile din regiune și din jurul ei cucerite în timpul luptelor de forțele azere, care au obținut avansuri importante. Aclamat la Baku, acordul a declanșat o criză politică la Erevan.

Rusia a început desfășurarea în zona luptelor a sute de militari de menținere a păcii pentru protejarea etnicilor armeni din Nagorno-Karabah și asigurarea unui coridor între regiune și Armenia.

XS
SM
MD
LG