Linkuri accesibilitate

Cât de politizate sunt gazele naturale?


Ce aduce nou metodologia recent adoptată de calculare a tarifelor la distribuția metanului?

La scurt timp după ce a aprobat micșorarea tarifelor la gazele naturale, urmare a solicitării Moldova-Gaz, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunță că urmează să adopte o nouă metodologie de calculare și aplicare a tarifelor pentru serviciul de distribuție a metanului. În ce măsură va afecta această intenție prețurile la gaze recent micșorate?

Cât de politizate sunt gazele naturale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:33 0:00
Link direct

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, pe scurt ANRE, și-a atras critici în ajunul primului tur de scrutin, când a anunțat că dă curs solicitării Moldova-Gaz de a micșora tariful la gazele naturale. Mai mulți comentatori politici văzuseră îndărătul deciziei îmbucurătoare pentru consumatori o sincronizare cu mesajele de campanie ale candidatului Igor Dodon, întrucât președintele în exerciți insista că dialogului constant pe care îl are cu Moscova a condus la reducerea prețului.

Mai mult, portalul de limbă rusă Newsmaker.md observa la începutul campaniei electorale că prețul de achiziție a gazelor naturale, care este inclus în tarif, s-a schimbat încă în primăvara acestui an, prin urmare încă în lunile aprilie-mai, Moldova-Gaz avea deja motive să se adresa către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică pentru a fi revizuite tarifele. Dar solicitarea către ANRE a fost transmisă abia în luna septembrie, iar tarifele noi au fost aprobate cu patru zile înainte de alegerile prezidențiale. Mai mulți experți, inclusiv fostul președinte al ANRE, menționa că micșorarea poartă un caracter vădit electoral.

Dincolo de aspectele politice ale problemei, aprobarea unei noi metodologii de calculare și aplicare a tarifelor pentru serviciul de distribuție a metanului era așteptată de mai mult timp, observă expertul în energetică, Sergiu Tofilat. Va duce la modificări ale tarifului actual? Cu siguranță, spune Sergiu Tofilat, însă se așteaptă ca ajustările să fie nesemnificative:

„Pe distribuție, metodologia expirase încă în luna august 2019, deci un an și ceva în urmă. Prin urmare, trebuia aprobată altă. O să fie mai apoi revizuite tarifele pe distribuție și acesta e doar un singur component din structura tarifului final. Distribuția nu-i cel mai mare component în tariful final. Cel mai mare, până la urmă, este costul gazului.”

Sergiu Tofilat, specialist în energetică
Sergiu Tofilat, specialist în energetică

În nota informativă a ANRE se menționează că potrivit noii metodologii, tarifele pentru serviciul de distribuție a gazelor se va determina diferențiat, pentru fiecare furnizor în parte. Jurnalistul specializat pe teme economice, Ion Preaș, de la Mold-street.com, spune că metoda nu va face decât să aducă lumină în modul de formare a tarifului pentru gazele naturale. Dar oricum i se pare legitimă întrebarea de ce nu a fost aprobată întâi metodologia și apoi să se revadă prețul gazului livrat de Moldova-Gaz:

Intrăm în iarnă și trebuie ajustate tarifele

„Este într-adevăr curios și e bună întrebarea: nu puteau să adopte mai devreme metodologia și să meargă conform metodologiei noi? E logică întrebarea și cred că ANRE trebuie să răspundă de ce a fost nevoie de atâta grabă. Pe de altă parte, este o situație concretă, intrăm în iarnă și trebuie ajustate tarifele. Cred că aceasta a fost soluția, or, metodologia și aplicarea ei poate dura câteva luni.”

Experții cu care am stat de vorbă conchid la unison despre observă că, discuțiile despre tarifele la gazele naturale și energie electrică se precipită în perioada campaniilor electorale. Ceea ce în ultimă instanță știrbește din imaginea ANRE - o instituție care potrivit legii trebuie să fie un regulator energetic independent și complet detașat de factorul politic.

Previous Next

XS
SM
MD
LG