Linkuri accesibilitate

Partidul Maiei Sandu contestă bugetul propus de guvern


Bugetul pe anul viitor propus de guvernul Chicu este respins de parte din parlamentarii opoziției.

Partidul Maiei Sandu, PAS, a cerut guvernului Chicu să-și retragă din parlament și să îmbunătățească proiectul legii bugetului pe anul viitor și alte legi bugetare, pe care cabinetul de miniștri le-a aprobat săptămâna trecută.

Partidul Maiei Sandu contestă bugetul propus de guvern
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:29 0:00
Link direct

Liderul fracțiunii PAS, Igor Grosu, a spus că proiectul de buget nu răspunde nevoilor oamenilor, în condițiile crizei de coronavirus. Această poziție este împărtășită și de alte partide parlamentare.

Lista contestatarilor din parlament ai legilor bugetare este lungă, dar doar PAS a cerut explicit guvernului să le retragă pentru îmbunătățiri:

„Fracțiunea PAS solicită guvernului să retragă imediat proiectul legii bugetului și politicii fiscale și să propună parlamentului proiecte noi care să corespundă nevoilor oamenilor, ” a spus azi într-o conferință de presă în parlament Igor Grosu, șeful grupului de parlamentari ai formațiunii PAS.

Solicitat de noi pentru un răspuns, consilierul în comunicare al premierului, Boris Harea, a lăsat de înțeles că executivul nu are de gând să dea curs solicitării formațiunii conduse de președinta aleasă, Maia Sandu: „Guvernul nu are dreptul la populism și speculații neacoperite financiar,” se arată într-o reacție a consilierului. „Acestea sunt propunerile... Este dreptul deputaților să vină cu amendamente sau să facă politică cu orice prilej,” mai spune el.

Între timp, proiectele au trecut fără mari dificultăți prin cea mai importantă comisie de profil din legislativ, iar opoziția crede că guvernarea ar putea încerca să le adopte imediat și în primă lectură, poate chiar în dezbaterea de mâine în plen.

Printre problemele mai importante invocate de formațiunile de opoziție care critică proiectele ca fiind împovărătoare pentru economie și cetățeni se numără plafonarea taxelor locale, contestată și de primari, majorarea – de la 8% la 12% - a TVA-ului la produsele agricole – măsură ce ar putea duce la scumpiri în lanț așa cum afirmă opoziția - și anularea scutirilor personale pentru soț sau soție, o propunere despre care criticii guvernului spun că ar dezavantaja diaspora.

Ei se grăbesc pentru Igor Dodon

Din nou Igor Grosu: „Dodon și Chicu se răzbună pe cetățeni pentru că nu l-au votat,” a declarat în aceeași conferință din parlament șeful grupului de parlamentari PAS, Igor Grosu, continuând: „Ei se grăbesc pentru Igor Dodon să promulge aceste legi în ultimele zile de mandat, apoi să le lase moștenire Maiei Sandu.”

La aceste pretenții ale PAS, împărtășite și de Platforma DA, care a cerut azi guvernării cel puțin o amânare a lansării dezbaterii parlamentare asupra proiectelor, se adaugă și convingerea acestor actori politici că proiectele ascund anumite scheme de corupție:

„Una din ele este deja celebra schemă cu țigări a lui Nichiforciuc, care vine prin această politică fiscală. Se introduce o nouă definiție de țigări – cigarillos - acest tip de țigări comercializate de întreprinderile controlate de Nichiforciuc și Andronache vor beneficia de accize mult mai mici și vor fi scutite de obligativitatea aplicării avertismentului de sănătate. Se introduc scheme prin care bugetul pierde sute de milioane de lei, ” a afirmat Igor Grosu miercuri, în conferința din parlament.

După el, despre aceleași pretinse interese promovate de guvern prin intermediul legilor bugetare au vorbit și doi foști colegi de pe vremea guvernării democrate ai parlamentarilor pomeniți de Grosu, Pavel Filip și Andrian Candu. La această acuzație anume a reacționat Ministerul Finanțelor, spunând că, introducând noțiunea nouă de cigarillos în legislație, guvernul nu face decât să preia o directivă din legislația europeană, unde acest tip de țigări ar fi chiar scutite de accize și TVA.

Previous Next

XS
SM
MD
LG