Hrușciovka - modelul sovietic al clădirilor rezidențiale construite în anii 50-60 ai secolului trecut. Construcția lor masivă în URSS a început la inițiativa lui Nikita Hrușciov, primul secretar al Comitetului central al Partidului Comunist. Conform planului, acestea urmau să facă posibilă asigurarea cu locuințe a milioane de cetățeni sovietici, mulți dintre care locuiau până atunci în barăci, cămine sau apartamente comunale. Hrușciov a împrumutat ideea de locuințe sociale în Occident, arhitecții sovietici au redus însă aproape cu o treime costul construcției, renunțând la „excesele arhitecturale”.
Aceste blocuri cenușii de cinci etaje era ridicate în toate orașele țării, alcătuind cartiere muncitorești întinse pe nesfârșitele meleaguri ale „patriei sovietice”, care arătau absolut la fel de la Nord la Sud și de la Est la Vest.
La ora actuală, aceste case sunt considerate „stocul vechi de locuințe”. Conform estimărilor agenților imobiliari, în Chișinău sunt circa 300 de case de tip „Hrușciovka” sau 25-30 de mii de apartamente, ceea ce reprezintă 16% - 20% din fondul de locuințe al capitalei.
Blocurile lui Hrușciov nu au lifturi. În debutul construcției acestor locuințe bugetare, în URSS practic nu existau fabrici pentru producția de lifturi, iar GOST-urile nu permiteau construirea mai mult de cinci etaje. În Chișinău, cele mai multe clădiri de acest fel au fost ridicate în sectoarele Rîscani și Botanica. Conform planurilor socialiste, durata de viață a acestor case nu ar fi trebuit să depășea 50 de ani. Cele mai vechi „hrușciovce” de la Chișinău au peste de 60 de ani.
O particularitate aparte a vechilor clădiri cu cinci etaje sunt curțile, în unele dintre care mai sunt și astăzi lăzi cu nisip și anvelope auto - principalul material pentru „decorarea” spațiului.
În anii ”90, nemulțumiți de micile dimensiuni ale apartamentelor de tip „hrușciovka”, oamenii au decis să-și extindă spațiul de locuit. Ghidați doar de imaginația și capacitățile lor financiare, orășenii au început să „îmbunătățească” casele hârbuite, adăugând: camere noi, intrări separate, ba chiar și parcări.
Experții consideră că este puțin probabil ca Chișinăul să scape de „hrușciovce” în viitorul apropiat. Mai mult, agenții imobiliari susțin că există o cerere destul de mare pentru aceste apartamente, principalele lor avantaje fiind: prețul accesibil, locația - aproape de principalele artere de transport - și curțile... tot mai puține în Chișinău în ultima vreme.