Linkuri accesibilitate

Brexit: negocieri de ultimul moment sub spectrul unei rupturi fără un acord


Negocierile pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană bat pasul pe loc.

Brexit: negocieri de ultimul moment sub spectrul unei rupturi fără un acord
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:56 0:00
Link direct

Luminile au stat aprinse în noaptea de duminică spre luni, în instituțiile europene din Bruxelles, iar negocierile au continuat de-a lungul zilei de luni, în previziunea summitului care va pune capăt săptămâna aceasta președinției germane a UE.

Negocierile în jurul Brexitul sunt împotmolite din nou, ceea ce i-a determinat pe negociatorii britanici să facă în acest weekend un salt la Bruxelles, în încercarea de a debloca convorbirile înainte de summit.

Cu toate astea, negociatorul șef al UE Michel Barnier le-a transmis astăzi ambasadorilor la Bruxelles ai statelor membre că nu s-a realizat niciun progres notabil în cele trei domenii care trebuie încă deblocate: unul este uniformizarea legislațiilor de ambele părți astfel încât să se ajungă la o competiție justă; al doilea este cum va fi asigurată buna aplicare a acordului final, mai precis: mecanismul de reglementare a litigiilor; iar al treilea domeniu îl reprezintă pescuitul. Mai precis: pescuitul reciproc, al UE în apele britanice și al Angliei în apele europene.

Deși 800 de pagini sunt gata, altfel zis circa 98% din acordul final, acesta nu poate fi considerat atins dacă nu se ajunge la un acord în cele trei domenii menționate.

Chiar și ajungându-se la un acord total, toate cele 27 de țări membre trebuie apoi să studieze și să aprobe textul tradus în limba națională, după care urmează obligatoriu aprobarea Parlamentului European. Așa încât, este imposibil ca acordul să fie gata pe 31 decembrie, care rămâne până acum, teoretic, data limită.

Prim ministrul britanic, Boris Johnson și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Londra, ianuarie 2020
Prim ministrul britanic, Boris Johnson și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Londra, ianuarie 2020

Luni, șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen a vorbit din nou cu premierul britanic Boris Johnson. La Londra, mulți încă mai cred că ieșirea fără un acord e posibilă, iar Johnson pare încă convins că poate da vina pe intransigența europeană, în virtutea apărării suveranității Marii Britanii. Apropiații săi, precum ministrul Michael Gove, de pildă, îl avertizează însă acum foarte serios împotriva tentației de a încheia Brexitul fără un acord semnat.

Ungaria și Polonia riscă excluderea din planul UE de relansare

Tot luni a fost și ultima zi pentru aprobarea bugetului UE. Ungaria și Polonia fac în continuare totul pentru ca fondurile UE să nu fie condiționate de respectarea democrației, iar Franţa, din câte s-a aflat, pregătește un "plan de relansare în 25" dacă Polonia şi Ungaria continuă să blocheze bugetul UE.

Asta înseamnă că s-ar găsi rapid un mecanism prin care Ungaria şi Polonia să fie excluse din Planul UE de relansare economică, în valoare de 750 de miliarde de euro. Este singura soluție pentru a se ieși din impasul bugetar în cazul în care nu se va găsi o soluție de compromis la summitul UE care se va ține joi și vineri la Bruxelles dedicat bugetului, pandemiei și Brexitului.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG