Linkuri accesibilitate

Noi proteste în Belarus, cel puțin 170 de oameni reținuți la Minsk


Protest anti-Lukașenka la Minsk, 13 decembrie 2020

În Belarus, forțele de ordine au reținut, duminică, cel puțin 176 de oameni la manifestațiile de protest din capitală, Minsk, potrivit centrului pentru drepturile omului Viasna. Acțiuni de protest au avut loc și în alte orașe ale țării, împotriva lui Alexandr Lukașenka, acuzat de falsificarea scrutinului prezidențial din luna august, pe care l-ar fi câștigat, oficial, cu peste 80%. Rezultatele scrutinului nu sunt recunoscute de țări și organizații occidentale, care au impus sancțiuni împotriva unor lideri din Belarus.

Acțiunile de protest continuă de 127 de zile, manifestanții cer demisia lui Lukașenka, încetarea violenței forțelor de ordine, eliberarea deținuților politici și alegeri libere.

Din cauza reținerilor în masă, belarușii nu se mai adună să protesteze în centrele urbelor, ci ies în grupuri mici sau în coloane nu foarte mari la plimbare în curțile blocurilor, prin cartier sau în parcuri, purtând steaguri alb-roșii (interzise de autorități), sau scandând „Trăiască Belarus”, „Privește pe fereastră, nu la televizor” și „Pleacă”.

Portalul tut.by scrie că, deși locuitorii capitalei nu încearcă să iasă la proteste în masă, autoritățile au introdus mai multă tehnică specială la Minsk.

În urma protestelor masive și continuă, potrivit Organizației Națiunilor Unite, peste 27.000 de persoane au fost reținute. Există rapoarte credibile de tortură și maltratare. Jurnaliști ai serviciului Belarus al postului nostru de radio au fost sau sunt încă în detenție.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG