Linkuri accesibilitate

Premiul Saharov al Parlamentului European a fost decernat la Bruxelles opoziției din Belarus


Președintele Parlamentului European David Sassoli împreună cu Veranika Țapkala (stînga) și Svetlana Țihanovskaia, Bruxelles, 16 decembrie 2020.
Președintele Parlamentului European David Sassoli împreună cu Veranika Țapkala (stînga) și Svetlana Țihanovskaia, Bruxelles, 16 decembrie 2020.

La Bruxelles a avut loc ceremonia decernării Premiul Saharov pentru libertatea de gîndire al Parlamentului European, care a revenit anul acesta opoziției din Belarus.

Svetlana Țihanovskaia a primit premiul de la președintele Parlamentului E|uropean David Sassoli în numele Consiliului de coordonare, organism înființat de opoziția belarusă pentru a ușura transferul de putere după alegerile prezidențiale din 9 august, despre al cărui rezultat - realegerea lui Aleksandr Lukașenka - opoziția spune că au fost măsluit, și pe are Occidentul a refuzat să-l recunoască.

„În jurul nostru a fost ridicat un zid invizibil. Dar anul acesta, uniți, credem că acest zid al fricii poate fi dărîmat, cărămidă cu cărămidă”, le-a spus Țihanovskaia europarlamentarilor în discursul său de acceptare. Ea s-a aflat săptămâna aceatsa în capitala Belgiei pentru convorbiri cu liderii europeni.

Acest premiu anual al Parlamentului european, în valoare de 50.000 de euro și numit după fizicianul și dizidentul sovietic Andrei Saharov, a fost înființat în 1988 pentru a onora persoane și organizații care luptă pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG