Linkuri accesibilitate

Secretarul de stat american Mike Pompeo a acuzat Rusia că amenință în continuare „stabilitatea mediteraneeană”


Mike Pompeo și Serghei Lavrov, imagine de arhivă.
Mike Pompeo și Serghei Lavrov, imagine de arhivă.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a acuzat Rusia că amenință în continuare „stabilitatea mediteraneeană”, și că seamană „haos, conflict și discordie” în înțările din regiune.

Declarația lui Pompeo din 15 decembrie a fost un răspuns adresat omologului său rus Serghei Lavrov, despre care Mike Pompeo a spus că a „acuzat Statele Unite de jocuri politice” în regiune. Lavrov „înțelege din nou greșit faptele și încearcă să rescrie istoria”, a mai spus șeful diplomației americane, denunțînd acțiunile Moscovei în Libia, Siria și alte țări din jurul Mării Mediterane.

Relațiile dintre Moscova și Washington au ajuns la cel mai jos nivel de după Războiul Rece, din cauza unor chestiuni cum ar fi anexarea Crimeii de către Rusia în 2014, rolul său în conflictele din estul Ucrainei și din Libia, și amestecul Moscovei în alegerile europene și din Statele Unite.

Se așteaptă ca președintele alses al Americii, Joe Biden, care va fi inaugurat pe 20 ianuare, să adopte o poziție mai intransigentă față de Kremlin decît aceea a președintelui în exercițiu Donald Trump, în privința dreprturilor omului și a politicii externe.

XS
SM
MD
LG