Linkuri accesibilitate

SUA: Camera Reprezentanților anulează veto-ul pus de președinte pe legea bugetului apărării


Președinta Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, Washington, noiembrie 2020.

În Congresul american, Camera Reprezentanților a anulat prin votul a peste două-treimi din membri veto-ul pus de președintele Donald Trump asupra bugetului apărării naționale. Au fost 322 de voturi pentru și numai 87 împotrivă.

Dacă același lucru se întâmplă și în Senat, este prima dată în mandatul lui Trump că veto-ul său este respins de Congres. Votul Senatului este așteptat săptămâna aceasta.

Bugetul apărării este de peste 740 de miliarde de dolar, incluzând o creștere cu 3% a soldei militarilor. În afară de bani, legea stabilește nivelul prezenței militare americane în lume, dezvoltarea de noi arme și alte strategii legate de apărare, inclusiv programe pentru întărirea securității cibernetice. Un element cheie în acest moment, după ce s-a constatat că o serie de instituții federale, cum ar fi Ministerul de Finanțe, au fost ținta unui masiv atac cibernetic, pus pe seama unor hackeri din Rusia.

Trump s-a opus legii, invocând faptul că i-ar limita prerogativele în politică externă, mai ales când vine vorba de retragerea trupelor din Afganistan sau Germania. El a criticat legea și drept „un cadou făcut Rusiei și Chinei”, fără a aduce însă argumente.

După votul din Camera Reprezentanților, președinta democrată a Camerei, Nancy Peloni a apelat la președinte să înceteze cu încercările de a „semăna haos” în ultimele săptămâni care-i mai rămân din mandat.

Trump blocase temporar și legea privind ajutorul special pentru depășirea crizei economice provocată de pandemia de coronavirus, o lege care oferă ajutoare suplimentare șomerilor și afacerilor mici și mijlocii.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG