Linkuri accesibilitate

La Washington, noul președinte al Statelor Unite, Joe Biden, a depus jurământul (VIDEO)


La Washington, noul președinte al Statelor Unite, Joe Biden, a depus jurământul, spunând că democrația a prevalat. „Marcăm nu triumful unui candidat, ci al cauzei democrației”, a spus Biden într-un discurs care are ca scop să lanseze un proces de reconciliere după cele mai disputate alegeri americane din ultimele decenii.

Ceremonia de inaugurare de pe treptele Capitoliului are loc în condițiile unor măsuri de securitate sporite, după violențele din 6 ianuarie, când suporterii președintelui de până acum, Donald Trump, au luat cu asalt clădirea congresului american. Trump a părăsit Casa Albă azi dimineață, zburând de la Washington la stațiunea sa din Florida, dar promițând unui cerc de apropiați că o să revină „sub o formă”.

Trump este primul președinte american din ultimii peste 150 de ani care va lipsi de la inaugurarea succesorului său. În urma alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, pe care le-a pierdut, Trump nu și-a recunoscut explicit înfrângerea și a spus că victoria i-ar fi fost „furată”, dar nu a prezentat probe, multiplele contestații ale campaniei sale fiind respinse în justiție. Rostind jurământul cu mâna pe biblie, Biden, în vârstă de 78 de ani a devenit al 46 președinte al Statelor Unite. La inaugurare participă foștii președinți Bill Clinton, George W. Bush și Barack Obama, ceremonia fiind redusă ca amploare din cauza pandemiei de coronavirus. A depus jurământul și Kamala Harris, devenind astfel prima femeie, prima femeie de origine asiatică și prima femeie de culoare în funcția de vicepreședintă a Statelor Unite.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG