Linkuri accesibilitate

Și-a respectat oare AstraZeneca contractul cu UE? Înfruntarea continuă în jurul vaccinului


Înfruntarea publică între Comisia Europeană și firma anglo-suedeză AstraZeneca devine tot mai complicată pe măsură ce trec orele. În acest moment nici măcar nu este limpede dacă o întâlnire între Comisie și conducerea firmei va avea loc în această seară sau mâine, joi.

După ce Comisia a acuzat firma, a cărei principală fabrică se află în Belgia, că nu își respectă angajamentele contractuale, că a tăiat furnizările cu 60%, ba chiar bănuind-o că ar vinde vaccinurile unor terțe țări, directorul executiv (CEO) al firmei, Pascal Soriot, a ținut să precizeze că angajamentul față de Comisie nu preciza o cantitate anume de vaccinuri, ci doar ca firma să facă un efort „cât mai mare” (to its “best effort").

Și-a respectat oare AstraZeneca contractul cu UE? Înfruntarea continuă în jurul vaccinului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:15 0:00
Link direct

Într-un interviu în cotidianul Italian La Repubblica, Pascal Soriot dă vina pe UE care, spune el, a semnat contractual prea târziu – cu trei luni după Marea Britanie – și neagă că firma ar realiza beneficii în alte părți, spunând că vaccinul costă același lucru peste tot: între 3 și 4 dolari doza.

În weekend, cum am mai scris ieri, mai multe țări au reacționat cu mare iritare la anunțul că firma va livra cu întârziere cantitățile promise, iar Italia și Letonia au amenințat chiar că vor da firma în judecată.

Comisara Stella Kyriakides
Comisara Stella Kyriakides

Comisara UE pentru sănătate, Stella Kyriakides, a anunțat de altfel noi reguli la export care vor obliga de acum înainte companiile farmaceutice să anunțe din timp ceea ce doresc să vândă în afara UE. Comisia mai cere și să afle care este producția exacta la fiecare uzină de vaccinuri.

Soriot a spus că firma va fabrica începând din februarie 100 de milioane de doze lunar și că UE va primi deja 17 milioane în februarie. Asta înseamnă, spune el, că Europa va primi 17% din producția totală, când populația Europei reprezintă doar 5% la scară mondială.

Comisia Europeană a acuzat însă în mod direct compania că ar favoriza Marea Britanie, unde vaccinarea a început deja de mai multe săptămâni...

Firma argumentează însă că dozele distribuite în Marea Britanie sunt fabricate acolo, iar nu pe continent. Pe continent producția este în urmă, spun ei, pentru că a trebuit pregătit personalul. „E nenoroc”, a spus CEO al firmei, „nu altceva”.

În termeni practici, Soriot a apărat decizia britanică de a amâna administrarea celei de-a doua doze până la 12 săptămâni, pentru a permite cât mai multor persoane să primească prima doză. El a spus că vaccinul este mai eficace dacă a doua doză e administrată mai târziu, mai degrabă decât mai devreme. Danemarca și Olanda au decis de asemenea să amâne cu șase săptămâni administrarea celei de-a doua doze, a spus el.

Un lucru este sigur: dat fiind că nu sunt cunoscute condițiile contractului între Comisia UE și firmă, întrucât el nu a fost deocamdată făcut public, cel puțin e limpede că o acțiune în justiție nu ar contribui cu nimic la a grăbi distribuirea vaccinului, întrucât o asemenea acțiune în justiție ar dura luni, dacă nu chiar ani de zile.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG