Linkuri accesibilitate

Presa din România despre dilemele relației UE-Rusia


Revista presei românești

Unul dintre autorii publicați consecvent pe blogurile Adevărul, Ion Petrescu, scrie azi despre rolul lui Alexei Navalnîi în starea de spirit a rușilor, pe fondul protestelor de stradă și al arestărilor de protestatari. Ion Petrescu nu pune cel mai mare preț pe Navalnîi, despre care spune că „a mizat pe impresionarea compatrioţilor săi şi a opiniei publice internaţionale, optând conştient pentru o revenire în ţară ce sigur îl ducea la arestarea sa”. Însă poziția inflexibilă a liderului de la Kremlin ar fi neutralizat într-o anumită măsură acest efect. „Alexei Navalnîi a fost trimis în spatele gratiilor, «ca la carte», scrie Petrescu, timp în care manifestaţiile au început să semene, pe alocuri, cu cele din Belarus, în sensul interzicerii lor în centrele unor oraşe şi derulării lor în afara localităţilor, prin ample cercuri de tineri ţinându-se simbolic de mână, pe zăpada imaculată, trimiţând cu gândul la o olimpiadă a celor care visează la victorie”. „Nu Navalnîi este buturuga mică ce va duce la răsturnarea căruţei lui Putin, vorba vine. Ci frustrarea manifestanţilor faţă de scăderea nivelului de trai şi mărirea decalajului perceput între o elită mică, bogată şi cetăţenii de rând. Au crescut preţurile la alimente, fenomen care a determinat guvernul rus să introducă taxe la export pentru unele produse alimentare pentru a le menţine în ţară cu preţuri scăzute. 18.800.000 de ruşi - echivalentul populaţiei de azi a României, fără europenii aflaţi în Basarabia, pământ românesc - trăiesc sub pragul sărăciei şi aceasta este adevărata bombă cu ceas din Rusia de azi”.

Fiecare trebuie să aleagă între eliberarea lui Navalnîi sau oprirea lucrărilor la gazoductul rus-german Nord Stream 2,

Tot în secțiunea de bloguri de la Adevărul, Iulian Chifu descrie dilemele în simetrie inversă ale liderilor german, Angela Merkel, și respectiv rus, Vladimir Putin. Fiecare trebuie să aleagă între eliberarea lui Navalnîi sau oprirea lucrărilor la gazoductul rus-german Nord Stream 2, ca sancționare a acestui abuz al Moscovei. Până acum, de câte ori s-a cerut o asemenea sancțiune împotriva Rusiei, Germania a argumentat că nu e vorba de un proiect strategic ruso-german, ci de unul privat, al unor companii. În contextul reprimării brutale a manifestațiilor din Rusia în favoarea lui Navalnîi, acest discurs nu mai poate fi susținut cu fruntea sus. Pentru Rusia, problema e mai ales a cheltuielilor foarte mari făcute cu acest gazoduct. Pentru Vladimir Putin personal, dilema e chiar acută : dacă cedează și îl eliberează pe Navalnîi, dă dovadă de slăbiciune. Dacă nu, pierde bani, cu consecințe electorale certe. Una peste alta, cu presiunile interne și externe făcute asupra Germaniei, inclusiv din partea Statelor Unite, s-ar părea că „drum de întors nu mai este”, scrie Iulian Chifu.

În cel mai recent număr al revistei Dilema Veche citim o analiză semnată de Victoria Stoiciu pe tema nivelului de trai al românului „mediu” (termen sociologic). Concluzia este că „în medie o gospodărie românească cheltuiește echivalentul a un pic mai mult de două salarii minime pe economie”. Românii dau 33,5% pe mâncare și băutură, față de 13% europenii. Un trai decent, care înseamnă ceva mai mult decât supraviețuire, ar presupune de circa 2,5 ori mai mult venit per gospodărie. România se află mult în urma majorității statelor europene, iar Victoria Stoiciu avertizează că experiența precedentei crize economice obligă guvernul să se abțină de la măsuri de austeritate. Dimpotrivă, e nevoie de susținerea consumului.

XS
SM
MD
LG