Linkuri accesibilitate

Biden are acces la conversațiile lui Trump cu Putin și alți lideri


In timpul administratiei Trump, convorbirile fostului presedinte cu Vladimir Putin stirnisera interes din cauza relatiei speciale si greu de explicat intre cei doi. Acum, presedintele Biden are acces la acele conversatii. Pina acum Consiliul pentru Securitate Nationala nu a fost impiedicat sa obtina nici un material pe care l-a solicitat.

O oficialitate a spus: „Este o prioritate de securitate nationala sa aflam ce i-a spus Trump lui Putin”, in timpul celor patru ani, explicind ca o parte a conversatiilor au fost, cind cei doi s-au intilnit, uneori fara alti martori si acel continut nu va fi aflat niciodata.

Dar actuala echipa de la Casa Alba are acces la conversatiile telefonice. De-a lungul mandatului sau, Trump a tinut la secretul convorbirilor cu lideri straini, in unele cazuri apelind la tehnologie si coduri pentru a impiedica scurgeri de informatie.

De obicei, informatiile cu privire la intilnirile Trump – Putin veneau mai intii de la Kremlin si apoi poate pe twitterul prezidential. Dar chiar daca convorbirile nu au fost inregistrate, consilieri luau notite care sint acum recuperabile, din arhive. Dupa unele convorbiri cu Putin, Trump a confiscat notitele traducatorului, iar in unele cazuri nu a permis prezenta altor persoane.

O oficialitate din timpul administratiei Trump a declarat presei ca noua conducere nu ar trebui sa primeasca acces la acele documente, pentru ca – daca ar face-o – orice presedinte de-acum incolo se va feri sa vorbeasca liber cu lideri straini, de teama repercusiunilor politice.

Conform legii, documentele respective nu apartin vreunei presedintii, ci au fost transferate la Arhivele Nationale. Prerogativele executive apartin doar actualului ocupant al Casei Albe si nu exista vreo maniera legala prin care acestuia sa i se interzica accesul la documentele administratiei precedente.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

XS
SM
MD
LG