Linkuri accesibilitate

Campania de vaccinare a început cu cei din linia întâi: angajații sistemului medical


Institutul de Medicină Urgență, primele vaccinări anti Covid-19 AstraZeneca, Chișinău 2 martie 2021
Institutul de Medicină Urgență, primele vaccinări anti Covid-19 AstraZeneca, Chișinău 2 martie 2021

Republica Moldova a început marți să-și vaccineze medicii din prima linie a luptei cu pandemia de COVID-19, virusul care i-a ucis aproape patru mii de cetățeni, inclusiv 91 de lucrători medicali.

Campania de vaccinare a putut începe datorită vaccinurilor donate de România. Vaccinurile promise Chișinăului prin inițiativa COVAX încă mai sunt așteptate.

Campania de vaccinare a început cu cei din linia întâi: angajații sistemului medical
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:22 0:00
Link direct

Marți, președintele Ghanei a devenit primul om de pe planetă vaccinat împotriva Covid prin această platformă globală pe care țările bogate au creat-o pentru a le ajuta pe cele mai sărace. Câtă vreme vaccinurile trimise de COVAX încă nu au ajuns și la Chișinău, puținele doze de AstraZeneca primite deocamdată de peste Prut sunt împărțite cu grijă.

A început vaccinarea anti-Covid: Primii imunizați, medicii de la terapie intensivă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00

Jumătate din lotul de peste 21 de mii de doze de vaccin donat de România a fost repartizat în dimineața zilei de marţi către toate centrele teritoriale de sănătate publică, de unde au ajuns ulterior la centrele de vaccinare din cadrul spitalelor. Peste 750 de lucrători medicali din secţiile de terapie intensivă, reanimare şi cele cu profil Covid au fost vaccinați în chiar prima zi a campaniei de imunizare. Startul l-a dat la Chişinău Spitalul Clinic Republican cu medicii de la Departamentul Anestezie și Terapie Intensivă, unitatea care a dus greul din martie anul trecut tratând pacienți gravi infectați cu Covid-19. Primul a fost vaccinat şeful acestui departament, medicul Alexandru Botizatu, care a trecut şi el acum câteva luni prin experiența Covid:

În sfârșit este speranţă în acest tunel întunecos, lumina cu siguranţă se va aprinde pentru toţi colegii

„Ţin acest certificat de vaccinare exact cum am absolvit Universitatea de medicină cu aceleaşi emoţii, cu aceeași mândrie şi cu aceleaşi gânduri bune că în sfârșit este speranţă în acest tunel întunecos, lumina cu siguranţă se va aprinde pentru toţi colegii”, a spus Alexandru Botizatu după vaccinare. El a îndemnat cetăţenii să nu fie reticenți la imunizare. „Să nu le fie frică! Cu adevărat nu ar trebui să fie reticenţă la vaccin, acesta fiind unul din puținii colaci de salvare în această pandemie.”

Un alt şef de terapie intensivă Adrian Belîi de la Spitalul de Urgenţă din capitală a insistat şi el după vaccinare să declare presei că aceasta este singura modalitate de a stopa epidemia şi a îndemnat oamenii să nu creadă în miturile şi falsurile existente despre vaccinurile anti-Covid:

„Este mult mai bine să te vaccinezi, decât să stai şi să te chinui într-o unitate de terapie intensivă, după care să lași rudele îndurerate.”

La Spitalul Clinic Republican din Bălţi peste 30 de lucrători medicali din prima linie au fost vaccinaţi. Directorul instituţiei Serghei Rotari spune că spitalul a primit în total 600 de doze de ser, care au fost repartizate tuturor departamentelor. L-am întrebat pe Serghei Rotari dacă în rândul medicilor există reticenţă faţă de vaccin:

„Să vă spunem cinstit, noi toţi trăim cu o frică oarecare, dar la cei care au trecut prin prima linie, frica a trecut demult. Prima linie o să se vaccineze. Noi avem o parte şi din medici, şi din asistentele medicale, în frunte cu mine care am trecut Covid-ul şi acum am 10 la sută anticorpi. Eu cred că încetul, cu încetul o să ne vaccinam cu toţii pentru că altă ieşire din situaţie nu este.”

Şeful grupului de coordonare a campaniei de vaccinare, medicul epidemiolog Alexei Ceban, de la Agenţia Naţională de Sănătate Publică a precizat că în prima zi de imunizare cei peste 750 de lucrători medicali nu au raportat reacţii adverse. Toate persoanele vaccinate au obținut un certificat de confirmare şi au fost trecute într-un registru electronic în care se va duce evidenţa campaniei de imunizare, a precizat Ceban. El a mai declarat că dacă R. Moldova va dispune de doze necesare de vaccin, atunci prima etapă a campaniei, care cuprinde lucrătorii medicali din toate unităţile de sănătate, se va încheia în maxim două luni. Urmând celelalte două etape ale campaniei, începând de la persoanele din grupurile de risc, inclusiv vârstnicii, angajații structurilor de ordine şi ai sistemului educaţional, şi terminând cu populația generală. Campania de vaccinare anti-Covid ar putea dura şi un an, funcţie de disponibilitatea vaccinurilor, dar şi de acceptarea lor de către populaţie.

R. Moldova a început campania de imunizare cu aproape o lună mai târziu decât fusese anunțată inițial și a devenit posibilă grație unui prim lot de peste 21 de mii de doze de ser oferit de România. Donaţia de vaccinuri pe care mizau autoritățile de la Chişinău de pe platforma internaţională Covax încă nu a ajuns în ţară. Iar termenul de livrare a primului lot de peste 14 mii de doze, actualizat de câteva ori, expiră miercuri.

Previous Next

XS
SM
MD
LG