Linkuri accesibilitate

Licitaţia de procurare a vaccinurilor anti-Covid ridică semne de întrebare


Imagine generică
Imagine generică

În urma țărilor din UE și a Rusiei, R. Moldova începe să-și vaccineze cetățenii împotriva COVID-19, tocmai după câteva zile de accelerare a pandemiei, cu până către două mii de infectări pe zi și zeci de decese. Un tablou al începutului de drum în ce privește imunizarea a pregătit Alla Ceapai:

Licitaţia de procurare a vaccinurilor anti-Covid ridică semne de întrebare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:04 0:00
Link direct

Centrul pentru achiziții centralizate în sănătate a plasat prima licitaţie de procurare a vaccinurilor anti-Covid săptămâna trecută la scurt timp după Parlamentul a simplificat procedura achizițiilor publice așa încât guvernul interimar, care a identificat 137 de milioane de lei pentru a cumpăra un milion de doze, să o poată face mai repede. Prima licitaţie este în valoare de 70 de milioane de lei pentru 400 de mii de doze de vaccin, ceea ce constituie puțin peste un sfert din necesar.

70 de milioane de lei pentru 400 de mii de doze de vaccin...

Rezultatele licitaţiei sunt aşteptate la finele lunii martie, a anunţat marţi Ninel Revenco, șefa grupului național de experți creat de guvern pentru gestionarea vaccinării. Ea a reiterat că recomandarea echipei de experţi pe care o conduce este să fie acceptate doar a vaccinurilor care au fost aprobate la nivel internaţional sau care se regăsesc în lista de autorizare de urgenţă a OMS:

„Vor fi analizate ofertele şi vor fi aprobate acele vaccinuri care sunt sigure, eficiente şi care aduc cost-beneficiu ţării noastre, dar, până la urmă, decizia aparţine Centrului de achiziţii centralizate în sănătate.”

Companiile care vor fi declarate câştigâtoare a licitaţiei sunt obligate timp de o lună să livreze cel puţin 80 la sută din vaccinuri în R. Moldova, a mai precizat Revenco.

Deşi licitaţia a fost anunţată încă săptămâna trecuta, Centrul de achiziţii centralizate în sănătate a transmis abia luni scrisori prin care notifica mai multe companii dezvoltatoare de vaccin, inclusiv Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Institutul rusesc Gamaleya, solicitându-le să-şi prezinte ofertele până pe data de 29 martie, adică în exact cinci zile lucrătoare până la încheierea licitației.

Centrul de achiziţii centralizate în sănătate a transmis abia luni scrisori...

Asta în timp ce giganții pharma și așa se află în situația de a nu-și onora la timp contractele din cauza cererii prea mari, relatează portalul sanatateinfo.md care a analizat condiţiile din scrisorile de notificare şi a concluzionat că ar exista interese legate de serul rusesc Sputnik.

Şefa statului Maia Sandu a anunţat luni la emisiunea „Cutia neagră” de la TV8 că i-a cerut premierului interimar clarificări legate de condiţiile incluse în licitaţia de procurare a vaccinurilor. Sandu suspectează că se doreşte favorizarea anumitor companii sau intermediari şi procurarea unui singur tip de vaccin:

Maia Sandu
Maia Sandu

„Sunt mai multe condiţii dubioase în această licitaţie anunţată, în sensul în care nu este clar de ce după preţ sunt excluse anumite tipuri de vaccin, pentru că s-a stabilit un preţ. Ştim că există vaccin şi mai scump, şi mai ieftin. Eu cred că noi trebuie să cumpărăm şi de un fel, şi de altul. Deci noi putem să cumpărăm şi vaccin rusesc, trebuie să cumpărăm şi Pfizer şi AstraZenecaToată lumea cumpără prin negocieri directe pentru că acum când toţi aleargă după vaccin de calitate, nu vine o companie serioasă să participe la o licitaţie în R. Moldova de 400 de mii de doze.”

Anterior premierul interimar Aureliu Ciocoi a respins acuzaţiile precum că s-ar intenţiona procurarea doar a unui tip de vaccin.

Șefa statului a mai declarat că procesul de vaccinare ar fi sabotat de către anumiți politicieni, în pofida eforturilor mari care se depun pentru a obține cât mai multe doze de vaccin anti-Covid.

Sunt localităţi dominate mai mult de anumite culori politice care refuză...
Maia Sandu

„Dacă ne uităm la procesul de vaccinare sunt localităţi dominate mai mult de anumite culori politice care refuză. Deci sunt spitale s-au întâmplat foarte bine şi s-au vaccinat foarte repede şi sunt spitale în anumite regiuni în care se creează impresia că se face presiune politică sau se speculează politic. nu mai zic de discursul politicienilor şi a unor deputaţi care au tot încercat să discrediteze anumite tipuri de vaccin doar ca să-şi promoveze interesele proprii.”

Rugat să comenteze aceste afirmaţii medicul epidemiolog Alexei Ceban de la ANSP a evitat să spună dacă existe localităţi sau regiuni care ar sabota procesul de vaccinare:

Alexei Ceban
Alexei Ceban

„Unele teritorii administrative nu pot fi comparate cu altele. Uniformizarea nu poate fi echivală acestui proces. Toate teritoriile administrative fac maxim posibil pentru a atinge cea mai mare rată de vaccinare.”

Alexei Ceban a mai precizat că doar în stanga Nistrului procesul de vaccinare propriu-zis nu a început deocamdată chiar dacă regiunii i-au fost livrate atât doze de vaccin AstraZeneca, cât şi Pfizer. Procesul de vaccinare este la etapa de planificare, a explicat Ceban. Dozele de vaccin transmise de Chişinău regiunii transnistrene sunt ţinute în depozite în timp ce sute de medici sunt pe lista de vaccinare. Liderul tiraspolean Vadim Krosnoselski declara anterior că așteaptă în continuare vaccinul rusesc Sputnik V, promis de Moscova încă la începutul anului.

XS
SM
MD
LG