Linkuri accesibilitate

Mai multe organizații pentru drepturile omului din Rusia au condamnat participarea acestei țări la comiterea de abuzuri în Siria


Operațiuni de salvare ale Căștilor Albe la Ariha, deținut de rebeli în nordul Siriei (imagine de arhivă).

Mai multe organizații pentru drepturile omului din Rusia au condamnat participarea acestei țări la comiterea de abuzuri în Siria, inclusiv prin bombardarea de ținte civile. Acuzația apare într-un raport de 198 de pagini, primul asemenea raport asupra conflictului din Siria alcătuit de organizații rusești, între care și Centrul pentru drepturile omului Memorial.

Raportul conține mai mult de 150 de interviuri cu martori oculari și supraviețuitori aflați acum în Rusia, Liban, Iordania, Turcia, Germania, Belgia și alte țări.

„Concentrându-ne pe situația acestor civili, am ajuns la concluzia că cea mai mare responsabilitate pentru viitorul Siriei o au toate statele participante la conflict, Rusia cel mai mult între ele”, se spune în raport, care adaugă că majoritatea covârșitoare a celor intervievați nu văd Rusia ca pe un salvator, ci ca pe o forță străină distructivă, a cărei intervenție militară și politică a ajutat la consolidarea poziției „criminalului de război” care le conduce țara, cum e numit în declarațiile citate liderul sirian Bahar al-Assad.

Documentul cere autorităților de la Moscova să efectueze anchete independente asupra bombardamentelor rusești din Siria și să plătească compensații victimelor.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG