Linkuri accesibilitate

MAI a reținut un suspect implicat în răpirea fostului judecător ucrainean Nicolai Ceaus


Judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus, care a fost anunțat dispărut și dus într-o direcție necunoscută, se află pe teritoriul Republicii Moldova din 2016, după ce a fost acuzat de autoritățile de la Kiev de luare de mită în valoare de 150 de mii de dolari și care se judecă cu autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea azilului politic.

MAI a reținut un suspect implicat în răpirea fostului judecător ucrainean Nicolai Ceaus
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:30 0:00
Link direct

Juristul Iulian Rusu, directorul executiv adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, crede că este un caz ieșit din comun, întrucât persoana este sechestrată în plină stradă și ridică semne de întrebare în fața autorităților cum se asigură securitatea cetățenilor.

„Evident că apare o serie de întrebări: în ce direcție au plecat? Cine a fost implicat în această operațiune? Este ea cu implicarea forțelor guvernamentale ucrainene sau nu? Pentru moment, ceea ce aflăm din partea Ministerului de Interne și a Serviciului Informație și Securitate este că nu a fost niciun fel de cooperare pe acest aspect și, de fapt, persoanele care au participat la răpire nu au mai fost pe teritoriul Republicii Moldova și au părăsit teritoriul traversând hotarul cu Ucraina. Este important ca autoritățile să purceadă la o investigație detaliată și să depisteze făptașii, inclusiv prin intermediul instrumentelor de cooperare internațională.”

Europa Liberă: Dar cum trece frontiera o persoană sechestrată?

Iulian Rusu: „Bună întrebare. Cred că cel mai bine e să fie adresată înșiși făptașilor, suspiciunile pe care eu le am e că trecerea frontierei a avut loc prin segmentul transnistrean, necontrolat de autoritățile guvernamentale ale Republicii Moldova.

Trecerea frontierei ar fi avut loc prin segmentul transnistrean...

Și asta iarăși ne readuce aminte de problemele noastre existente practic de la independență încoace, că există o porțiune de frontieră de stat care este destul de vulnerabilă și pe unde ar putea să dispară mai mulți oameni.”

Ministrul de Interne, Pavel Voicu, a declarat astăzi că polițiștii investighează această infracțiune, respectiv a fost reținută o persoană suspectă care ar fi fost implicată în săvârșirea răpirii fostului judecător ucrainean. Deputatul democrat Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne, sugerează că vor exista mai multe întrebări și în continuare, pentru că deocamdată crima nu este descoperită.

„Eu sper că cei care investighează cazul se vor clarifica și vor veni cu detalii, dar acest caz arată cât de vulnerabilă este securitatea în Republica Moldova, fiindcă să sechestrezi tu în plină zi o persoană din orașul Chișinău și ulterior să traversezi frontiera de stat cu ea, păi aici sunt mai multe elemente și mai mulți responsabili pe tot acest segment al securității. Este un caz grav care obligatoriu trebuie analizat complet de către toți cei care astăzi sunt responsabili de securitatea statului. Și aici mă refer și la cei din Ministerul de Interne și la Serviciul Informație și Securitate, și la colegii din procuratură. Cei care investighează trebuie ulterior să vină cu niște recomandări pentru a nu mai admite pe viitor astfel de greșeli, încălcări.”

Europa Liberă: Dar au dreptul la viață ambele versiuni – că ar fi fost cu acordul autorităților Republicii Moldova și că eventual ar putea fi poate implicată vreo grupare criminală care să fi jucat acest scenariu?

Alexandru Jizdan: „Dna Ursu, există o regulă de aur în combaterea criminalității: atâta timp cât crima nu este descoperită, toate versiunile au dreptul la viață.

Adică sunt două variante dintre care una mi se pare absolut gravă...

Dacă varianta numărul doi despre care Dvs. ați vorbit asta este că această răpire a persoanei a fost făcută cu acordul autorităților din Republica Moldova. Este un lucru foarte grav, dar sper să nu fie acest scenariu.”

Europa Liberă: Unii spun că ar putea fi folosit segmentul transnistrean. Credeți că ar fi posibil acest lucru?

Alexandru Jizdan: „Totul este posibil. Am auzit ministrul de Interne spunând că ei au filmări cum aceștia traversează frontiera de stat. Eu nu cred că societatea o să lase crima respectivă doar cu atenție de două-trei zile, de aceea cei care investighează cazul ar trebui de astăzi, conform unui protocol nestabilit, dacă vreți, aproape zilnic să vină cu informații despre ce volum de lucru s-a efectuat, să vină cu un raport față de societate, deoarece este un caz ieșit din comun. Vă spun din propria experiență că așa ar fi corect față de cetățenii republicii.

Totuși pentru a readuce siguranța cetățeanului că nu poți fi sechestrat în plină zi și cineva să te ducă cu sacul în altă țară, eu cred că organele care investighează cazul, organele de aplicare a legii trebuie să vină și să liniștească oamenii și să spună ce au făcut, unde s-a greșit, care sunt rezultatele. Acolo unde nu se poate de vorbit să nu vorbească, dar oricum câte ceva trebuie să ne comunice. Am auzit astăzi din conferința organizată de Ministerul de Interne că cei care au acționat sunt cetățeni ai altui stat.”

Europa Liberă: Și că ei ar fi părăsit deja teritoriul Republicii Moldova.

Alexandru Jizdan: „Exact. Înseamnă că colegii noștri de la Interne cunosc în detalii și au mai multă informație decât au putut prezenta și sunt sigur că ei cunosc mult mai multe, fiindcă este și o persoană arestată. Eu sper că în cel mai apropiat timp noi vom ști și alte detalii.”

Să amintim că președinta Maia Sandu a cerut serviciilor importante ale statului să vină cu acțiuni imediate pentru a clarifica această situație care, potrivit șefei statului, este inadmisibilă.

XS
SM
MD
LG