Vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov, mâna dreaptă a șefului diplomației Kremlinlui Serghei Lavrov, a anunțat astăzi că înalți oficiali din Rusia și SUA au discutat tensiunile crescând și violența din zonele separatiste ale Ucrainei, în apropierea cărora Rusia e acuzată că ar comasa trupe și armament greu, așa o face și în Crimeea.
Agenția rusă TASS îl citează pe Riabkov care spune că discuțiile au avut loc „la înalt nivel”, lucru neconfirmat de către SUA.
Până acum, Washingtonul a cerut insistent Rusiei să înceteze „provocările” la granița cu Ucraina. Luni, 5 aprilie, chiar și premierul britanic Boris Johnson și-a exprimat „profunda îngrijorare” față de ceea ce se întâmplă în regiunea Donbasului. Johnson a făcut-o într-o convorbire telefonică cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
La fel, Joe Biden a vorbit telefonic cu Zelenski pe 2 aprilie...
Statele Unite consideră „credibile" informaţiile despre manevrele militare ruse la frontiera cu Ucraina, și au cerut Moscovei să explice aceste „provocări", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price.
Masarea de trupe ruse şi mişcările acestora la graniţa estică a Ucrainei au devenit ultimul punct de tensiune în relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat a refuzat însă să spună dacă administrația Biden percepe aceste manevre drept un indiciu că Rusia ar putea invada țara vecină. „Am cerut Rusiei o explicaţie a acestor provocări", a spus Price.
Volodimir Zelenski a declarat luni că Ucraina se simte sprijinită de Marea Britanie şi alte ţări din G7 în confruntarea cu Rusia, după convorbirea telefonică cu premierul britanic Boris Johnson.
„Acţiunile recente ale Rusiei reprezintă o provocare serioasă pentru securitatea Ucrainei, a membrilor NATO şi a întregii Europe", a scris Zelenski într-o postare pe Twitter.
„Îngrijorarea” UE
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a promis la rândul său, duminică, sprijinul "neclintit" al UE acordat Kievului şi, în acelaşi timp, şi-a exprimat „îngrijorarea” în legătură cu mişcările de trupe ruse lângă Ucraina.
"Urmărim cu extremă îngrijorare activitatea militară rusă în jurul Ucrainei", a postat pe Twitter Josep Borrell după o conversaţie prin telefon cu ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba.
"Sprijinul neclintit al UE pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", a insistat el.
Josep Borrell a făcut cunoscut că va discuta cu şeful diplomaţiei de la Kiev şi cu miniştrii de externe din cele 27 de ţări ale UE în cursul unei reuniuni în aprilie.
Ucraina a acuzat Rusia în această săptămână că masează trupe la graniţele sale nordice şi estice, precum şi în Peninsula Crimeea anexată de Moscova în 2014.
Kremlinul nu a negat recentele mişcări de trupe, dar a insistat că "nu ameninţă pe nimeni".
Kuleba: «Kievul nu caută războiul, nu dorește o escaladă»
Într-un interviu apărut astăzi în cotidianul francez Libération, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba spune că presiunea militară fățișă rusească nu e altceva decât „o strategie pentru a testa Washingtonul”.
„E vorba de un plan de acțiune global al Rusiei”, spune Kuleba, „iar noi trebuie să rămânem vigilenți pe toate fronturile”.
De la începutul anului, peste 20 de soldați ucraineni și-a pierdut viața pe linia frontului, în ciuda încetării teoretice a focului. Observatorii OSCE au constatat o întețire cu 30% a bombardamentelor între februarie și martie.
„Îngrijorarea” NATO
NATO şi-a exprimat la rândul său, joi, „îngrijorarea” în legătură cu intensificarea activităţii militare ruseşti în apropiere de estul Ucrainei, după ce Rusia a avertizat că o escaladare serioasă a conflictului din regiunea ucraineană Donbass ar putea „distruge” Ucraina.
Kremlinul a afirmat, vineri, că orice desfăşurare de trupe NATO în Ucraina ar duce la noi tensiuni aproape de frontiera Rusiei şi ar obliga Moscova să adopte măsuri suplimentare pentru a-şi asigura securitatea.
Ucraina pregătește manevre militare cu NATO
În acest timp, ministerul ucrainean al apărării a anunţat că în câteva luni vor începe manevre militare comune cu trupele NATO – un demers ce ar putea alimenta tensiunile cu Moscova, care şi-a exprimat opoziţia faţă de astfel de acţiuni.
La manevrele militare vor participa peste 1.000 de militari...
La manevrele militare vor participa peste 1.000 de militari din cel puţin cinci state membre NATO, iar acestea vor avea loc peste câteva luni, a precizat Armata ucraineană, sâmbătă, într-un comunicat publicat pe Facebook. „Vor fi exersate în special acţiuni defensive, urmate de o ofensivă menită să restabilească frontiera de stat şi integritatea teritorială a unei ţări care a fost ţinta agresiunii din partea unor state vecine ostile”, se precizează în comunicat. Acesta nu specifică perioada exactă în care vor avea loc manevrele.