Linkuri accesibilitate

Pentagonul urmărește îndeaproape activitățile militare ale Rusiei în Marea Arctică


Un submarin nuclear rusesc sparge ghiața Mării Arctice în timpul unor manevre militare într-o locație neidentificată, 26 martie 2021.
Un submarin nuclear rusesc sparge ghiața Mării Arctice în timpul unor manevre militare într-o locație neidentificată, 26 martie 2021.

Pentagonul a anunțat că urmărește foarte atent activitățile militare ale Rusiei în Marea Arctică, după ce s-au văzut semne că Moscova își întărește prezența în și în jurul celor mai de nord teritorii ale sale.

Declarația ministerului american al apărării vine în contextul mai multor relatări privind teste cu armament avansat și după ce imagini luate din satelit au arătat construirea de baze și depozite de echipament noi de-a lungul coastei rusești de la Marea Arctică. Purtătorul de cuvânt de la Pentagon John Kirby a afirmat că nimeni nu dorește ca Arctica să fie militarizată.

Rapida topire a ghețarilor arctici, generată de încălzirea globală, a creat noi oportunități de navigație și exploatare de resurse în regiunile polare, intenstificând o cursă pentru mai multă putere acolo și pentru apărarea intereselor naționale ale statelor riverane și ale altor țări. Se crede că în regiune există enorme zăcăminte de petrol și gaze naturale. Luna trecută, marina rusă a folosit submarine nucleare pentru a sparge ghiața groasă a Arcticii, aparent într-o demonstrație de forță în nordul îndepărtat.

„Sîntem deciși să apărărăm interesele naționale ale Statelor Unite în Arctica prin susținerea unei ordini bazată pe reguli în regiune și cu ajutorul rețelei noastre de aliați și parteneri arctici”, a mai spus purtătorul de cuvânt de la Pentagon.

China se descrie pe sine însăși drept „stat aproape arctic”, și încearcă și ea să dezvolte transport naval și activități miniere în regiune.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG