Parlamentul a aprobat crearea unei comisii de anchetă în cazul răpirii a fostului judecător ucrainean Nicolai Ceaus la Chișinău, deși oponenții politici din legislativ își pasează responsabilitatea pentru incident. Analistul Roman Mihăeș crede că anumite forțe politice ar încerca să profite de „cazul Ceaus” pentru a tensiona relațiile moldo-ucrainene.
Roman Mihăeș: „Sunt multe conotații geopolitice, regionale în jurul acestui caz. Vedem diverse învinuiri că, chipurile, serviciile secrete ucrainene l-au răpit cu complicitatea unor structuri din Republica Moldova, vedem că există mai multe semne de întrebare, până la urmă, sigur că comisia specială parlamentară va elucida cazul. Cel puțin așteptăm ca să fim informați ce s-a întâmplat, trebuie să existe o claritate în acest subiect, ca să nu existe cumva suspiciuni că s-au încălcat drepturile omului și că s-au folosit structurile de stat din Republica Moldova.”
Europa Liberă: Ar putea să aibă vreun impact asupra cooperării moldo-ucrainene această răpire a judecătorului ucrainean?
Sper ca acest caz să nu înrăutățească relațiile moldo-ucrainene...
Roman Mihăeș: „Este important ca oficialii din Republica Moldova, cel puțin la nivelul Ministerului de Externe, să adreseze o interpelare omologilor ucraineni. Sunt voci care îi cer președintei Maia Sandu ca să fie convocat ambasadorul ucrainean, eu cred că nu trebuie să exagerăm, trebuie foarte atent de abordat acest subiect, dar cel puțin să vedem că Ministerul de Externe ar trebui să aibă comunicare cu partea ucraineană pe acest caz, ca să vedem care ar fi răspunsul eventual al părții ucrainene. Sigur că trebuie să fim foarte atenți la relațiile moldo-ucrainene și cele moldo-române, ei sunt vecinii strategici ai Republicii Moldova și eu sper ca acest caz să nu înrăutățească relațiile moldo-ucrainene.”
Europa Liberă: Dar acest caz arată vulnerabilitatea securității Republicii Moldova?
Roman Mihăeș: „Ceea ce am văzut noi în presă, mi se pare mie cel puțin destul de grav, pentru că așa reiese că, unu la mână - cetățeanul ucrainean a fost răpit pe teritoriul Republicii Moldova și doi la mână - a fost scos printr-un punct vamal oficial. Adică este evident că a trecut ceva timp până când a fost alertată poliția, puteau să intervină structurile de stat ale Republicii Moldova și cel puțin să oprească persoanele care erau împreună în această mașină, chiar dacă era cu numere diplomatice, pe un timp oarecare pentru verificare. S-a întâmplat totul foarte ciudat, foarte repede și a trecut printr-un punct oficial al Republicii Moldova mașina cu numere diplomatice. Deci sunt multe semne de întrebare și ele arată și vulnerabilitatea întregii Republici Moldova de trecere a frontierei, de luptă cu aceste cazuri etc.”
Europa Liberă: Admiteți că ar putea să fie implicate și forțele străine ale altui stat, al treilea stat?
Roman Mihăeș: „Sigur că în acest caz putem să admitem și versiunea că au participat, cel puțin din presă, din anumite materiale reiese că ar fi putut să participe reprezentanți ai serviciilor speciale transnistrene în acest caz, pentru că ei tot ar fi putut să aibă o anumită atribuție la acest caz, cel puțin la ceea ce ține de trecerea frontierei. Este evident că mulți s-ar bucura foarte mult dacă din acest caz s-ar face o întreagă poveste care ar putea să dăuneze relațiilor moldo-ucrainene și comisia de astăzi din parlament, ce am auzit eu acolo în parlament, cam e pe accentul anti-ucrainean al unor deputați din majoritatea actuală parlamentară.”
Europa Liberă: Păi, tocmai socialiștii sunt cei mai interesați, așa se pare?
Roman Mihăeș: „Da, desigur. Desigur că socialiștii vor cu mâna lui Vasile Năstase de la PPDA să încerce să tensioneze relațiile moldo-ucrainene. Eu sper că cei de la PPDA înțeleg foarte bine subtilitatea acestor momente și nu se vor da atrași în capcana respectivă, căci Vasile Năstase este președintele acestei comisii.”
Europa Liberă: Deznodământul e aproape?
Roman Mihăeș: „În ceea ce privește situația politică, așteptăm decizia din 15 aprilie a Curții Constituționale, cred că ne îndreptăm în linie dreaptă spre alegerile parlamentare anticipate, pentru că sunt toate condițiile juridice pentru ca Curtea Constituțională să recunoască circumstanțele de dizolvare a parlamentului. Deja data alegerilor desigur că deja cade sub decizia președintei Republicii Moldova, după consultarea cu fracțiunile parlamentare.”
Europa Liberă: Când credeți că au să aibă loc alegerile anticipate?
Roman Mihăeș: „Dacă este adevărat că există un consens neformal la nivelul principalelor partide parlamentare, cred că undeva în luna august-septembrie. Sigur că data contează, dar nu atât de mult cât luptă Dodon pentru fiecare zi, că eu observ că el are un fel de obsesie privind chestia asta.”