Linkuri accesibilitate

Oponenți politici din Parlament își pasează responsabilitatea în „cazul Ceaus”


În Parlamentul de la Chișinău s-a înființat astăzi o comisie de anchetă în legătură cu răpirea unui judecător ucrainean pe teritoriul R. Moldova. Inițiativa a aparținut socialiștilor. Șeful lor, Igor Dodon, a spus în urmă cu o săptămână că dacă ancheta va stabili că Președinția moldoveană și SIS au fost implicate în răpirea lui Nicolae Ceaus, la 3 aprilie, în centrul Chișinăului, vor trebui să urmeze sancțiuni.

Oponenți politici din Parlament își pasează responsabilitatea în „cazul Ceaus”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:06 0:00
Link direct

Crearea în parlament a unei comisii care să investigheze ce i s-a întâmplat fostului judecător ucrainean este văzută de PAS - partidul pro-prezidențial din parlament - ca o încercare a socialiștilor de a da vina pe președinta Maia Sandu, cel mai probabil pentru a vărsa o umbră asupra bunelor ei relații cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Sugestia unui deputat al acestei formațiuni, Mihai Popșoi, e că socialiștii ar trebui, în loc să creeze comisii, să-și asume responsabilitatea pentru caz, măcar și din simplul fapt că ar deține conducerea instituțiilor ce urmau să-l prevină:

Colegii socialiști caută pe cine să dea vina pentru acest scandal...
M.Popșoi

„Colegii socialiști caută pe cine să dea vina pentru acest scandal, această pretinsă dispariție. Ministrul Voicu nu v-a raportat ce s-a întâmplat? Dl Corduneanu, care a fost deputat socialist, acum e șef la Poliția de frontieră, nu v-a raportat de ce a ținut hotarul deschis? Pe ei vreți să-i investigați? Cu mare drag, noi vom sprijini acest demers, dar fariseismul de care dați dovadă nu fac față acestui Parlament”, a spus Popșoi în timpul dezbaterii din Parlament, avându-l în vedere pe șeful de la interne, Pavel Voicu, și pe cel al Poliției de frontieră.

Socialiștii, pe de altă parte, pretind că președinta Sandu este cea căreia i se supun serviciile secrete - fără implicarea acestor servicii nu s-a trecut, în opinia lor, prin urmare, șefa statului ar fi negreșit implicată, urmare probabil a unei înțelegeri cu șeful statului vecin.

În Parlament, deputații socialiști s-au abținut totuși de la astfel de speculații.

În schimb, nu a făcut-o șeful lor, Igor Dodon, azi, când a revenit în câteva rânduri la caz, în timpul vlogului său săptămânal de pe Youtube:

„De ce Maia Sandu, președintele țării, nu avut până acum o poziție foarte clară? Și de ce nu a invitat ambasadorul Ucrainei? Eu să fi fost în funcția de președinte, invitam ambasadorul chiar a doua zi. Pentru că din ceea ce am văzut și cunosc eu – și am văzut și în unele investigații jurnalistice – sunt implicate serviciile secrete speciale din Ucraina. Păi, vreau să vă spun că serviciile speciale din Ucraina puteau să colaboreze doar cu SIS din Moldova. Nu cu MAI, așa cum încearcă unii colegi din PAS să arunce mingea. Nu, eu vă sugerez - aruncați mingea în ograda Președinției, sau peste drum, la SIS. Și acolo o să găsiți ce căutați.”

Aruncați mingea în ograda Președinției, sau peste drum, la SIS...
I.Dodon

Reținerea și dispariția, pe 3 aprilie, a controversatului judecător ucrainean ajuns în urmă cu mai mulți ani solicitant de azil în R. Moldova, iar presa a scris că, urmare a unui schimb de favoruri între Plahotniuc și Poroșenko, a devenit așadar un nou subiect de dispută între fostul și actualul președinte de la Chișinău, în ajun de un foarte probabil scrutin parlamentar anticipat, și există toate premisele ca tema să fie ținută la foc mic de o comisie parlamentară de anchetă.

Din ea fac parte parlamentari și dintr-o parte, și din alta, iar conducerea a fost cedată, spre o oarecare surpriză, de către socialiști unui parlamentar al Platformei DA, Vasile Năstase.

Până acum, serviciile secrete ucrainene au susținut oficial că nu au vreo legătură cu răpirea fostului judecător, sugerând totodată că nu ar fi avut rost, pentru că era aproape să fie extrădat.

Internele moldovene, pe de altă parte, au spus, prin vocea ministrului Voicu, că au reținut o persoană, fără a-i preciza identitatea, și că în răpire ar fi fost implicați cetățeni străini care au traversat graniță către Ucraina.

În afară de Igor Dodon, versiunea implicării serviciilor ucrainene a fost vehiculată și de un alt politician moldovean, Renato Usatîi, care a pretins azi, într-un live, că Zelenski, liderul de la Kiev, ar vrea să profite de ajutorul lui Ceaus pentru a-l inculpa pe fostul președinte ucrainean, Petro Poroșenko, într-o viitoare cursă electorală, de aceea ar fi ordonat readucerea acestuia la Kiev, iar serviciile moldovene ar fi vinovate pentru că au pregătit terenul pentru operațiune.

XS
SM
MD
LG