Linkuri accesibilitate

Eremei Priseajniuc: Păcat că nu s-au folosit toate posibilitățile să aducem vaccin sigur în țară


 Eremei Priseajniuc, fost director al Agenției Moldovene a Medicamentului
Eremei Priseajniuc, fost director al Agenției Moldovene a Medicamentului

Eremei Priseajniuc a fost director al agenției moldovene a medicamentului în perioada iunie-noiembrie 2020.

Vinerea trecută, a aflat și el știrea că autoritățile au de gând să procure, în calitate de prim vaccin anti-covid ce ar urma să vină din achiziții publice, un ser care nu a primit deocamdată certificările de eficiență și calitate ale OMS – vaccinul CoronaVac al companiei farmaceutice chineze Sinovac Biotech. Într-un interviu la Europa Liberă, Eremei Priseajniuc a regretat decizia autorităților de a procura vaccinuri neautorizate încă internațional, ca și ceea ce a numit „lipsa de continuitate” în eforturile de anul trecut pentru accesarea tuturor posibilităților de aducere în R. Moldova a unor medicamente sigure.

Interviu cu Eremei Priseajniuc
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:20:24 0:00
Link direct

Europa Liberă: De ce credeți că autoritățile întâmpină dificultăți în a găsi vaccin pentru procurare?

Eremei Priseajniuc: „De fapt, această dificultate sau, mai bine spus, provocare este prezentă în majoritatea țărilor din lume și Republica Moldova nu face vreo excepție în acest sens. Sunt țări care au efectuat acea analiză a riscurilor, au estimat anumite aspecte obiective și au inițiat unele acțiuni în partea ce ține de identificarea soluțiilor pentru a asigura furnizarea vaccinurilor, dar și a altor medicamente utilizate în tratamentul COVID din timp. Și aici mă refer la perioada anului trecut în care erau lansate mai multe inițiative în vederea identificării unor soluții pentru ca Republica Moldova să beneficieze de aceste vaccinuri în rând cu alte țări civilizate și de aceea, pe lângă platforma COVAX, au fost utilizate și alte platforme, inclusiv vizitele care au fost efectuate în luna august 2020 la București și întrevederile care au fost efectuate de Agenția Medicamentului din Republica Moldova cu președintele comisiei din Parlamentul European responsabil de cercetare, dar și relația cu Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), inclusiv de bugetarea aspectului a tot ce ține de sănătate pentru Uniunea Europeană, dl Cristian Bușoi, la care au fost stabilite o serie de înțelegeri în vederea beneficierii Republicii Moldova de vaccin prin intermediul României, din partea Uniunii Europene prin România și acorduri sau, mai bine spus, demersul dlui Bușoi adresat către comisarul european pentru sănătate, către dna Stella Kyriakides, ne demonstrează acea deschidere și acea posibilitate din partea europarlamentarului Cristian Bușoi, dar și autorităților din România de a acorda acele vaccinuri în același moment în care beneficiau și cetățenii români din partea Uniunii Europene. De aceea și rezultatul care a survenit ca urmare a vizitei președintelui Klaus Iohannis în Republica Moldova la finele anului 2020 a demonstrat că România a fost alături în acea perioadă și fundamentul sau, mai bine spus, acele începuturi care au fost lansate în august 2020 au dat rezultate, astfel încât să fim în pas cu alte țări europene în vederea obținerii vaccinurilor anti-COVID. Desigur că este o cantitate care ne-am fi dorit să fie una mult mai mare, astfel încât să asigurăm marea majoritate a cetățenilor din Republica Moldova, dar a fost un bun început și până în prezent ne bucurăm că avem aceste vaccinuri din partea României, dar și din partea altor platforme, după cum am menționat și platforma COVAX, care, desigur, este de mare ajutor pentru țara noastră, această platformă oferă posibilitate țărilor cu un nivel de dezvoltare jos-mediu să beneficieze de acele vaccinuri, printre care este și Republica Moldova printre primele țări care a beneficiat în spațiul european de acele vaccinuri.”

Ne bucurăm că avem aceste vaccinuri din partea României...

Europa Liberă: Și iată acum această decizie a autorităților, după ce au primit și mai primesc donații pe platforma COVAX, donația românească, acum această decizie de a procura vaccinuri, dar nu din alea occidentale, ci un vaccin chinezesc. Cum priviți această decizie despre care înțeleg că nu e încă una definitivă, dar a fost cel puțin anunțată?

Eremei Priseajniuc: „Sincer să vă spun, având în vedere că Republica Moldova este parte a unor organizații internaționale precum este Organizația Mondială a Sănătății, dar și pentru autoritățile de reglementare din Republica Moldova un exemplu sunt autoritățile de reglementare internaționale precum Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite ale Americii și EMA din Uniunea Europeană, desigur că referitor la acele criterii de calitate și siguranță în mare parte noi urmărim aceste organizații internaționale, expunerea acestora asupra aspectelor ce țin de calitatea și siguranța vaccinurilor. În situația dată, desigur că ar fi logic ca să așteptăm acele decizii ale organismelor internaționale prin care să se pronunțe asupra calității și siguranței anumitor vaccinuri, indiferent de țara de producere și locația acestora, și imediat după aceea să vină cu o poziție și autoritatea noastră națională. Pe alocuri aceste expuneri sau poziții în vederea autorizării unor medicamente sau, mai bine spus, în situația dată vaccinurile anti-COVID, Republica Moldova a avut o poziție proactivă și s-a expus asupra autorizării înainte de a fi luate deciziile din partea autorităților de reglementare internaționale. Știți, este greu să estimez aceste decizii în condiția în care nu avem o concluzie finală din partea autorităților internaționale în partea ce ține de siguranța și eficiența anumitor produse și din aceste considerente recomandările, în mare parte, urmează să țină cont de acele organizații internaționale la care Republica Moldova este parte. În momentul în care se iau anumite decizii trebuie să fie luate în calcul inclusiv aspectele ce țin de estimarea sau evaluarea calității și siguranței prin intermediul laboratoarelor de referință ale autorităților internaționale, fiindcă Republica Moldova, laboratorul controlului calității din Republica Moldova nu dispune de capacitățile de a evalua calitatea și siguranța vaccinurilor. Și din aceste considerente pentru noi, ca țară, și pentru autoritatea de reglementare precum este Agenția Medicamentului, dar și pentru Ministerul Sănătății ar fi o recomandare ca totuși să se țină cont de laboratoarele de referință și de poziția autorităților de reglementare internațională.”

Europa Liberă: Comitetul acesta pentru organizarea vaccinării, atunci când a luat decizia, și decizia a fost anunțată vineri, de a cumpăra un vaccin care nu a trecut precalificarea OMS, care nu este înregistrat în Moldova, a justificat lucrul acesta prin faptul că este singurul furnizor care a manifestat interes sau a depus oferta la solicitarea Republicii Moldova. Aș vrea să înțeleg de la Dvs.: este un motiv justificator acesta, că iată numai acest furnizor s-a înscris în concurs sau a manifestat interes pentru a livra Republicii Moldova acest vaccin? Adică aș vrea să înțeleg, autoritățile nu ar trebui să se uite totuși dacă există precalificarea OMS?

Eremei Priseajniuc: „Aveți perfectă dreptate și de multe ori la nivel de conducători ai Republicii Moldova au enunțat acel deziderat sau acea condiție obligatorie. Indiferent de țara de origine, indiferent de locul de producere, vaccinul, în mod obligatoriu, trebuie să aibă o precalificare a Organizației Mondiale a Sănătății și o autorizare a autorităților internaționale de reglementare precum este FDA sau EMA și în momentul în care se iau anumite decizii de comitetul pentru organizarea vaccinării, după cum ați menționat, îmi vine greu să mă pronunț asupra argumentelor care au stat la baza acestor decizii. Situația este una complicată, dar urmează să luăm toate aspectele în complexitate. Unul din aceste aspecte urmează să vedem care au fost acțiunile autorităților inclusiv anul trecut, adică care au fost solicitările, din câte cunoaștem, am observat că înainte de derularea licitației, am văzut cu o săptămână, două înainte au fost expediate acele demersuri către producătorii de renume mondial prin care o autoritate din cadrul Republicii Moldova solicita să fie livrate într-un mod, nu știu cum mi s-a părut simplist, acele vaccinuri, uite că noi avem nevoie de vaccinuri, vă rog să ne livrați. Este foarte complicat la nivel de marii producători internaționali să ia anumite decizii într-o manieră atât de simplă și într-o perioadă atât de scurtă. De aceea și urmează a fi evaluat aspectul, inclusiv care au fost acțiunile sau încercările din partea autorităților de a lansa acele dialoguri sau acele discuții. După cum bine cunoașteți, putem lua ca exemplu și Ucraina, țara noastră vecină, care a lansat acele discuții din 2020, inclusiv discuții la nivel de guvern-producători care și au dat rezultate. Iată zilele acestea am aflat că a fost încheiat un contract cu o companie internațională precum este Pfizer în vederea livrării unei cantități de vaccin de zece milioane de doze. Desigur că autoritățile urmau să inițieze pe lângă platforma COVAX acele discuții prin diverse mecanisme, prin intermediul vecinilor noștri și, după cum am menționat anterior, comunicarea-aplicarea a fost acolo lansată inclusiv cu Agenția Națională a Medicamentului din România cu președintele de atunci, dl Almășan, și actuala președintă, dna Roxana Stroe, care au manifestat acea deschidere și posibilitate de a avea un partener în vederea identificării celor mai bune și rapide soluții ca Republica Moldova să beneficieze mult mai rapid de acele vaccinuri, dar nu numai de vaccinuri, vorbim și de alte medicamente utilizate în tratament COVID precum: Remdesivir, Favipiravir, Umifenovir, care sunt indicate în protocoalele clinicii naționale. Și din aceste considerente multitudinea de acțiuni care au fost lansate în perioadele precedente și care ajungem la concluzia, cu părere de rău, nu a avut o continuitate, nu a avut o finalitate a procesului, probabil că și au adus la acea situație în care noi am fi vrut să beneficiem de acele produse, inclusiv pe platforma, de exemplu, dacă vorbim de medicamente, platforma de producere prin intermediul industriei farmaceutice locale, fiindcă unele procese care au fost lansate anul trecut în vederea lansării producerii de Remdesivir, Favipiravir, Umifenovir în Republica Moldova prin intermediul unor producători care corespund tuturor standardelor de fabricație, ele urmau să fie lansate cel puțin la finele anului 2020, dar, cu părere de rău, nu suntem în situația în care să vedem acele produse pe piața Republicii Moldova, cu toate că ieri am urmărit știrea internațională prin care cel mai mare furnizor de Remdesivir și Favipiravir din lume precum este India, producători din India, a fost suspendată sau, mai bine spus, a fost stopat exportul și practic a fost închis exportul de Remdesivir și restul produselor pe care le-am menționat în alte țări ale lumii pe fundalul creșterii numărului de infectări în India. Și din aceste considerente pentru a asigura piața lor locală indienii au impus anumite restricții la exportul acestor produse strategice și importante.

Suntem pregătiți în Republica Moldova, am evaluat stocurile...

Suntem pregătiți în Republica Moldova, am evaluat stocurile, vom avea noi în perioada imediat următoare aceste produse, am efectuat acele acțiuni în vederea asigurării securității farmaceutice a țării prin intermediul industriei farmacologice locale, care este ca un colac de salvare, dacă ar fi bine, știți cum, de menționat în situația dată în condiția în care sunt închise frontierele, cum este indicat cu cazul Indiei? Îmi vine greu să mă pronunț, dar din câte vedem, până în prezent nu au fost lansate acele produceri de antivirale care puteau să asigure acea piață a Republicii Moldova, dar, în special, instituțiile medico-sanitare publice, fiindcă chiar săptămâna trecută am fost telefonat de mai multe persoane, pacienți care au fost internați în instituțiile medicale din țară, care căutau deja Remdesivir ca să fie procurat, ceea ce este alarmant. Și aici urmează să fie întrebată autoritatea responsabilă care sunt stocurile sau cât de bine ne-am pregătit noi ca țară, ca să avem toate medicamentele necesare în stocuri astfel încât cetățeanul nostru sau pacienții care suferă de această boală să nu sufere din cauza lipsei de medicamente vitale.”

Europa Liberă: Revenind la vaccin, și această decizie, fie și încă nu definitivă, a autorităților de a procura acest vaccin, v-aș întreba în felul următor: Dvs. aveți răspuns la întrebarea de ce autoritățile sau guvernul nu decid sau nu reușesc să procure vaccin poate de la România, poate de la alte state europene? Era la un moment dat știrea că Bulgaria ar avea capacități să vândă din stocurile pe care a reușit să le acceseze, de ce Republica Moldova nu procură de pe direcția ceea, dar decide iată să procure vaccin chinezesc, vaccin Sputnik, s-ar putea să urmeze o decizie? Dvs. aveți un răspuns la această întrebare, mai ales că președinția zicea că face, depune eforturi ca să găsească loturi disponibile în țările occidentale?

Eremei Priseajniuc: „Instituțiile statului sau, mai bine spus, președinția sau prim-ministrul, Guvernul Republicii Moldova urmează să determine sau să identifice instituția responsabilă care să inițieze dialogul. În majoritatea țărilor lumii există așa instituții, precum este și în Republica Moldova Agenția Medicamentului, care urmează să inițieze acele discuții pe diverse platforme și să identifice soluțiile cele mai rapide și în vederea aducerii preparatelor, medicamentelor utilizate în tratamentul infecției COVID. De aceea în cazul în care există acea deschidere din partea României, Bulgariei, Ucrainei sau a altor țări cu care noi avem o colaborare strategică, de asemenea noi trebuie să utilizăm aceste posibilități și, în primul rând, în momentul în care se declară o țară că este deschisă conducătorii la nivel de guvern sau președinție urmează să delege persoanele și să facă tot posibilul ca aceste persoane să plece imediat în țările în care au arătat deschidere și să aducă vaccinuri, să li se spună: Să nu veniți fără vaccinuri sau să nu veniți fără medicamentele necesare, până nu vă lămuriți acolo și nu asigurați tot necesarul. De aceea trebuie să fie utilizate la maximum aceste posibilități și în momentul în care se declară la nivel de surplus de stocuri din partea instituțiilor sau din partea statelor respective, urmează să utilizăm aceste platforme. De aceea și vă spuneam că păcat că noi nu utilizăm platformele pe care le avem în față, noi avem mulți cetățeni de-ai noștri care ocupă poziții-cheie la nivel de organizații internaționale. Noi vorbim despre reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății pentru Uniunea Europeană precum este dna Oxana Domenti, noi vorbim despre responsabilul de vaccinare din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, precum este dl Oleg Beneș, doctorul, noi vorbim despre șeful Departamentului de Livrări din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, precum este dl Pavel Ursu. Adică sunt persoane-cheie la nivel de organizații internaționale și eu nu știu, probabil că colegii din cadrul Ministerului Sănătății utilizează aceste relații, dar noi avem un avantaj în comparație cu alte state, deoarece avem aceste persoane, compatrioții noștri în funcții-cheie la nivel de organizații internaționale care pot decide ca Republica Moldova și cetățenii Republicii Moldova să beneficieze mult mai rapid de vaccinuri, de medicamentele necesare.

Cu părere de rău, aceste posibilități nu au fost valorificate de țara noastră...

Noi n-am vorbit despre acele studii de solidaritate la care a fost inclusă și Republica Moldova în care cele mai noi preparate, cele mai noi medicamente puteau fi utilizate pe platforma cercetărilor medicale inclusiv de Republica Moldova, încă, cu părere de rău, aceste posibilități nu au fost valorificate de țara noastră și, practic, am ratat acea posibilitate să beneficiem de tratamente noi care au fost derulate pe platforma Organizației Mondiale a Sănătății. De aceea îmi vine greu să mă pronunț asupra aspectului cu referire la acele acțiuni care au fost întreprinse de autoritățile din Republica Moldova și de ce pe alocuri noi ne limităm doar la unele declarații politice, și nu urmează unele acțiuni concrete în partea ce ține de aducerea acestor vaccinuri, astfel încât cetățenii noștri să beneficieze de acele medicamente. Și cu această ocazie, sincer să vă spun, în momentul în care Republica Moldova a beneficiat de vaccinuri pe platforma COVAX, recunoștința noastră revine Organizației Mondiale a Sănătății și, în special, dlui Hans Kluge, care este director regional pentru Europa a Organizației Mondiale a Sănătății, care personal, grație unor relații foarte frumoase care au fost stabilite pe parcursul a multor ani, a contribuit în mod direct, astfel încât cetățenii noștri să beneficieze în mod mult mai rapid și cu această ocazie Organizația Mondiale a Sănătății, inclusiv Biroul regional din Republica Moldova au întreprins niște măsuri inestimabile, nici nu vă imaginați cât de valoroase pentru cetățenii noștri, astfel încât noi ca stat să avem acele posibilități. Alături de donațiile care au fost oferite și de România, și de Uniunea Europeană, noi am ajuns să fim în pas cu ultimele tendințe și să beneficiem în același timp, în paralel cu alte state ale lumii.”

Europa Liberă: Despre acest vaccin anume, datele sunt foarte diferite de la țară la țară. Unele state au raportat o eficiență, alte state au raportat altă eficiență și s-a văzut asta foarte bine în știri zilele astea. Pentru un specialist sună un clopoțel de alarmă atunci când aude date atât de diferite despre eficiență de la țară la țară?

Eremei Priseajniuc: „În primul rând, după cum am menționat, mesajele de bază care sunt, de fapt, urmărite de comunitatea internațională, de comunitatea academică, științifică, inclusiv clinică din Republica Moldova și din alte țări sunt mesajele care vin din partea organizațiilor internaționale și autorităților de reglementare internațională. Iată aceștia sunt indicatorii sau, mai bine spus, sunt evidențele pentru ca să fie preluate acele standarde, normative, recomandări care vin din partea acestor autorități. În momentul în care vin diverse mesaje, noi ne așteptăm ca înseși autoritățile noastre din Republica Moldova să vină cu niște mesaje clare și ferme asupra unor produse sau asupra altora. De asemenea este necesar ca să vină și Agenția Medicamentului din Republica Moldova, în calitate de autoritate de reglementare în cadrul căreia există și laboratorul de control al calității, dar și sistemul de farmacovigilență, trebuie să vină permanent cu niște mesaje prin care să aducă la cunoștința cetățenilor despre faptul ce reprezintă vaccinul respectiv, care sunt riscurile, care sunt plusurile. Noi trebuie să avem o informare din partea autorităților cu referire la produsele farmaceutice, inclusiv despre vaccinuri. De aceea în momentul în care apar unele informații controversate, reieșind din anumite aspecte subiective sau reieșind din anumite aspecte care țin de dezinformare, pentru că cunoaștem foarte bine că cunoaștem foarte bine că fenomenul fake news-urilor este cel care a luat o amploare imensă. Aici noi ne așteptăm la mesaje din partea autorităților care sunt responsabile, prin care să liniștească populația din Republica Moldova și să vină cu o comunicare clară, o comunicare care să vină din partea unei autorități care are o valoare în Republica Moldova și care poate să spună că este un produs sigur, este un produs calitativ și pentru această poziție ea este o autoritate care este responsabilă. Și din aceste considerente, cetățenii sunt într-o mare așteptare să audă aceste mesaje. Până acum noi auzim niște mesaje confuze, până acum noi auzim niște mesaje în care astăzi luăm o decizie, mâine aceasta este schimbată.”

Europa Liberă: Dar un mesaj de genul: de nevoie, alții nu vor să ne livreze, cu ce n-ar fi mulțumitor pentru Dvs.?

Eremei Priseajniuc: „Sincer să vă spun, eu m-aș aștepta nu la mesaje de genul că de nevoie, uite, eu iau orice, adică eu consider că aspectul ce ține de siguranța și eficiența unui medicament, vorbim de niște produse care sunt utilizate de persoane, utilizate în tratament, vorbim de medicamente și în scop preventiv, cum este vaccinul, eu mă aștept la un mesaj foarte clar, eu mă aștept la un mesaj care să vină să liniștească cetățenii Republicii Moldova și să dea asigurări că este un produs bun sau este un produs care nu corespunde rigorilor.”

XS
SM
MD
LG