Linkuri accesibilitate

Campania de vaccinare și complicațiile ei


Autoritățile moldovene au intrat în cea de-a șaptea săptămână a campaniei de vaccinare, ajungând să imunizeze peste 90 de mii de oameni, adică 3 procente din populație.

În prezent, serurile anti-covid sunt disponibile pentru vârstnici, angajații din educație și cei din structurile de forță. Între timp, s-au înmulțit apelurile prin care reprezentanți din alte domenii cer autorităților să fie mai flexibile și să accepte și alte categorii de angajați în cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare. Însă în ce măsură pot fi extinsă lista?

Campania de vaccinare și complicațiile ei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:52 0:00
Link direct

Cea mai recentă cerere de revizuire a ordinii de vaccinare a diferitelor categorii de cetateni a venit din partea domeniului HoReCa, care a resimțit cel mai acut efectele pandemiei de coronavirus.

Vaccinarea ar ajuta să imunizăm o categorie vulnerabilă de persoane

Aneta Zasavițchi, președinta Asociației naționale a restaurantelor și a localurilor de agrement, spune că vaccinarea ar însemna, de fapt, un colac de salvare pentru antreprenorii care riscă să-și închidă afacerile în timpul apropiat și pentru angajații care pot rămâne fără un loc de muncă. Datele cu care operează asociația arată că în 2020, domeniul HoReCa ar fi înregistrat pierderi de 80 la sută. „Vaccinarea ar ajuta în primul rând să imunizăm o categorie vulnerabilă de persoane, pentru că ei au un contact direct și în masă cu publicul larg. Sperăm că vor duce și la anumite relaxări ale restricțiilor. Pentru angajații din HoReCa este foarte important să revină la normal pentru că e vorba de activitatea lor economică. Vor să-și păstrez locul de muncă care se reflectă și la sursa lor de venit.”

Nu este prima dată când autorităților sanitare li se cere să „deschidă ușa” vaccinării și pentru alte categorii de populație. S-a întâmplat în cazul jurnaliștilor care, deși nu erau incluși în cea de-a doua etapă, după insistențe și apeluri ale ONG-urilor de media, reporterilor și cameramanilor care fac munca de teren li s-a dat undă verde pentru imunizare.

Boris Gîlcă, adjunctul direcției de sănătate a Municipiului Chișinău, ne spunea recent că în unele centre de vaccinare „bate vântul” pentru că nu există solicitanți care ar vrea să primească serul anti-covid, prin urmare, nu exclude că vaccinarea în baza principiului „primul venit, primul servit” ar putea accelera procesul de imunizare a populației:

„Noi, în centrul municipal de vaccinare, avem o capacitate de vaccinare de până la 1200 de persoane pe zi. Am demonstrat că avem această capacitate și vaccinuri avem, dar încă ne lipsesc solicitanții care ar veni din grupurile eligibile. Iată de ce considerăm că autoritățile centrale ar trebui să facă anumite ajustări la planul național de vaccinare și vaccinurile, într-adevăr, nu trebuie să stea în frigider, trebuie să fie folosite ca pâinea caldă conform solicitării, adică primul venit, primul servit, dacă altfel nu ne putem organiza.”

Fără a pune la îndoială necesitatea imunizării mai rapide a populației, experta în managmentul farmaceutic și sistemelor medicale Ala Tocarciuc, spune că prudența autorităților sanitare poate fi înțeles. De fiecare dată când decid să extindă lista celor ce pot fi imunizați acestea trebuie să se asigure că au suficiente vaccinuri, inclusiv pentru rapel, adică pentru cea de-a doua doză:

Ala Tocarciuc
Ala Tocarciuc

„Toate țările, de fapt, sunt flexibile în procesul de vaccinare. Acest program de vaccinare este un document cu scop de recomandare, dar pentru fiecare etapă se pot face modificări, se pot scurta perioadele, se pot lărgi grupurile de populație care pot fi vaccinate. Doar că toate aceste decizii trebuie coordonate cu fluxul logistic de livrare a vaccinurilor. Când noi extindem grupul beneficiarilor, noi trebuie să fim siguri că o să avem vaccin suficient pentru prima doză și pentru a doua doză.”

Între timp, Ministerul Sănătății anunță o ușoară diminuare a numărului zilnic de infectări, confirmate în cursul unei săptămâni, la fel ca și numărul deceselor legate de Covid-19. Numărul infectărilor este în scădere pentru a treia săptămână la rând.

XS
SM
MD
LG