Linkuri accesibilitate

Parlamentul a votat declarația PSRM privind uzurparea puterii de către CC


Parlamentul de la Chișinău a aprobat o declarație propusă de Partidul Socialiștilor care acuză Curtea Constituțională de „uzurparea puterii în stat”. Declarația a fost votată de 54 de deputați, de la vot s-au abținut fracțiunile PAS, Platforma DA și PD.

În declarația PSRM, prezentată de la tribuna legislativului de deputatul Vasile Bolea, se spune între altele că „unicul organ ce realizează jurisdicția constituțională, Curtea Constituțională, este capturată prin acţiunile vădit arbitrare și neconstituționale ale judecătorilor Domnica Manole, Liuba Șova și Necolae Roșca […]”. Socialiștii și aliații lor din Parlament consideră drept „dictatorială” și „nedemocratică” decizia recentă a Curții Constituționale care a constatat că sunt întrunite toate circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului. „Comunicăm despre nerecunoașterea avizului CC și exprimăm votul de neîncredere pentru judecătorii nominalizați”, se mai spune în declarație.

În semn de protest față de votul majorității, deputați din PAS și Platforma DA au părăsit sala de ședințe în plen. Reprezentanți ai celor două fracțiuni au declarat că decizia Parlamentului cu privire la uzurparea puterii de către Curtea Constituțională nu are efect juridic.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a spus, într-o conferință de presă, că legislația are prevederi clare privind demiterea unui judecător al Curţii Constituționale. „E o declarație în disperare. Curtea Constituțională a aplicat exclusiv Constituţia, prin acel aviz a dat o decizie exclusiv juridică, nu s-a implicat în jocuri politice. Curtea a procedat constituţional corect. Unica soluţie corectă pe care putea să o dea conform prevederilor constituţionale este acel aviz. Sunt disperați şi recurg la gesturi disperate care au zero efecte juridice”, a spus Sergiu Litivinenco, citat de IPN.

Liderul Socialiştilor, Igor Dodon, a scris pe Facebook că, la ședința de astăzi a fracțiunii PSRM, s-a convenit că socialiștii nu vor contesta decizia cu privire la dizolvarea Parlamentului, deoarece consideră că alegerile anticipate trebuie să aibă loc în anul curent, dar numai după imunizarea generală a populației.

XS
SM
MD
LG