Linkuri accesibilitate

Președintele SUA, Joe Biden, a discutat cu omologul său turc Recep Erdogan


Tayyip Erdogan și Joe Biden la Ankara, august 2016

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a avut o convorbire telefonică vineri, 23 aprilie, cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, pe fundalul relatărilor că președintele american va recunoaște masacrul armenilor de către Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial drept genocid - o mișcare în mare măsură simbolică, dar care ar nemulțumi Ankara și ar intensifica tensiunile existente între cei doi aliați din NATO.

Ieri, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat a declarat reporterilor: „Când vine vorba de genocidul armean, vă puteți aștepta la un anunț mâine”, dar nu a dat mai multe detalii.

La începutul acestei săptămâni, relatări din presa americană susțineau că Biden ar putea folosi cuvântul „genocid” ca parte a unei declarații din 24 aprilie, când se organizează în întreaga lume comemorări anuale de Ziua Memoriei Genocidului Armean.

Cu toate acestea, surse au avertizat că, având în vedere importanța legăturilor bilaterale cu Turcia, un membru cheie al NATO, președintele Biden poate alege în continuare să nu folosească termenul de „genocid” în declarația așteptată pentru astăzi.

În calitate de candidat la președinție, Joe Biden a promis că, dacă va fi ales, va recunoaște genocidul armean, spunând că „tăcerea este complicitate”.

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a avertizat că o astfel de mișcare ar „dăuna” relațiilor bilaterale.

În timpul și imediat după primul război mondial, turcii otomani au ucis sau deportat până la 1,5 milioane de armeni - o minoritate creștină din imperiul predominant musulman. Mulți istorici și alte națiuni consideră masacrarea armenilor de catre turcii otomani drept genocid, dar până acum nici un președinte american nu a folosit acest termen.

Un comunicat al Casei Albe arată că în convorbirea cu Erdogan, președintele american a cerut „o relație bilaterală constructivă pe domenii extinse de cooperare și gestionarea eficientă a dezacordurilor, iar biroul președintelui de la Ankara a spus că „ambii lideri au fost de acord asupra caracterului strategic al relației bilaterale și asupra importanței de a colabora pe probleme de interes reciproc”.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG