Linkuri accesibilitate

Krasnoselski: regiunea transnistreană va începe vaccinarea cu Sputnik V luni, 26 aprilie


Regiunea transnistreană va începe administrarea vaccinului rusesc Sputnik V luni, 26 aprilie, a anunțat șeful administrației de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Pe lista de așteptare s-ar fi înscris peste 15.000 de persoane.

Administrația transnistreană spune că în regiune au fost livrate toate cele 62.000i de doze promise ca donație de Federaţia Rusă, care au ajuns sâmbătă în Republica Moldova cu un avion la bordul căruia se afla liderul socialiștilor, fostul președinte Igor Dodon, și mai mulți deputați ruși.

În regiunea transnistreană vaccinul a fost însoțit de deputatul rus Artiom Turov, care a declarat că „vaccinul este transmis cetățenilor republicii moldovenești nistrene la indicația președintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin”.

Lotul total a fost de 142.000 de doze de vaccin, ceea ce înseamnă că pentru restul teritoriului Republicii Moldova vor rămâne 80.000 de doze. Rusia a promis că va mai livra încă 40.000 de doze de vaccin.

Republica Moldova trimite în regiunea transnistreană 10 la sută din vaccinurile primite din donații, Pfizer și AstraZeneca.

Vor avea prioritate la vaccinare pensionarii și angajații din prima linie, medicii, profesorii și membri ai structurilor de forță. Vaccinul se administrează în două etape, deci serul ajuns în stânga Nistrului va fi suficient pentru a imuniza 31.000 de persoane, dintre care 24.000 vor fi pensionari.

Ultimele date publicate la Tiraspol privind campania de vaccinare arată că în trei săptămâni în regiune au fost vaccinate doar 1.964 de persoane. O bună parte din vaccinurile AstraZeneca continuă să fie ținute în depozite. Administrația de la Tiraspol spune că acestea nu sunt solicitate de populație.

De la începutul pandemiei, în regiunea transnistreană au fost infectate cu noul coronavirus aproape 47.000 de persoane și s-au înregistrat 1.084 de decese, la o populație estimată la puțin peste 300.000 de locuitori.

Regiunea transnistreană este pe locul doi în ce privește numărul îmbolnăvirilor din Republica Moldova, fiind depășită doar de municipiul Chişinău.

XS
SM
MD
LG