Linkuri accesibilitate

35 de ani dezastrul nuclear de la Cernobîl


Pripiat, în apropiere de Cernobîl, Ukraine, 26 aprilie 2021.

Se împlinesc 35 de ani de la cel mai grav dezastru nuclear din istorie, care a avut loc în 26 aprilie 1986 la centrala nucleară de la Cernobîl, după ce la unul din reactoare a avut loc o explozie urmat de un incendiu care a trimis nori de material radioactiv deasupra unei mari părți a Europei.

În noaptea de duminică spre luni, zeci de persoane s-au adunat în orașul-fantomă Pripiat, din apropiere de Cernobîl., unde au aprins 35 de lumînări în memoria celor uciși în accident. În 1986, orașul cu 50.000 de locuitori a fost evacuat, împreună cu toate comunitățile pe o rază de 30 de kilometri din zona de exclusiune care înconjoară rămășițele radioactive.

Zeci de oameni, majoritatea pompieri, au fost uciși imediat în dezastru, dar se crede că alte câteva mii de persoane și-au pierdut viața în anii de după accident ca urmare a expunerii la radiații.

În 2016, sarcofagul inițial turnat peste rămășițele reactorului pentru a opri contaminarea radioactivă a fost înlocuit cu un dom de metal de 2 miliarde 300 de milioane de dolari, pentru a opri posibilele scurgeri radioactive viitoare. Mai mult de 200 de tone de uraniu sînt îngropate înăuntru.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG