Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană a dat în judecată AstraZeneca pentru că nu a livrat la timp vaccinurile promise


Imagine de arhivă.
Imagine de arhivă.

Comisia Europeană a anunțat luni că a dat în judecată firma AstraZeneca pentru nerespectarea contractului de furnizare a vaccinelor anti-COVID-19, și pentru că nu a livrat la timp aceste vaccinuri, relatează Reuters. În replică, Astra Zeneca a spus că acțiunea înaintată de Comisie în justiție este nefondată și că se va apăra în instanță.

„Comisia a inițiat vineri acțiuni legale împotriva AstraZeneca”, a declarat la o conferință de presă un purtător de cuvânt al executivului comunitar, adăugând că toate cele 27 de state membre sprijină acest demers. După ce a redus numărul dozelor de vaccin livrate statelor UE în primul trimestru, invocând probleme de randament al producției, AstraZeneca s-a angajat să facă „toate eforturile” pentru a livra către UE cam 180 de milioane de doze de vaccin în trimestrul doi. Dar pe 12 martie compania a anunțat că va putea livra numai o treime din această cantitate.

Comisia Europeană ceruse anterior companiei anglo-suedeze AstraZeneca să redirecționeze către UE doze de vaccin produse la cele două fabrici ale sale din Marea Britanie, dar firma a răspuns că producția acestora este alocată britanicilor, susținând că așa prevede contractul semnat cu guvernul de la Londra cu trei luni înaintea celui semnat cu Comisia Europeană.

XS
SM
MD
LG