Linkuri accesibilitate

Tiraspol: pregătiri pentru parada militară de 9 mai, în pofida pandemiei


La Tiraspol, în pofida pandemiei, sunt în toi pregătirile pentru parada militară de 9 mai, zi în care regiunea transnistreană marchează victoria în ceea ce numește, pe model rusesc, „marele război pentru apărarea patriei”. La paradă vor participa peste 800 de militari.

Prima repetiție a paradei a avut loc vineri, în ajunul Paștelui, în piața Suvorov din centrul Tiraspolului, iar repetiția finală va fi pe 7 mai. Administrația separatistă a regiunii spune că a decis să organizeze totuși parada, în pofida pandemiei, pentru că numărul de îmbolnăviri cu Covid-19 în regiune ar fi în scădere.

La paradă vor participa diviziuni din cadrul structurilor de forță din regiunea separatistă, reprezentanți ai așa-numitei armate transnistrene, ai subdiviziunilor de cazaci, dar și copii și tineri înmatriculați în școala militară Suvorov de la Tiraspol. Nelipsiți de la paradele de la Tiraspol sunt tradițional și militarii ruși din Grupul Operativ de Trupe Ruse, dislocat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Drapelul rusesc este purtat de rând cu cel al regiunii separatiste în fruntea coloanelor de militari în deschiderea paradei.

Enclava separatistă din estul Republicii Moldova, susținută de Rusia, promovează o puternică componentă propagandistică militarizată în societatea locală și încurajează educația militară a copiilor și adolescenților.

(Imagini difuzate de pretinsul minister al apărării de la Tiraspol)

XS
SM
MD
LG