Linkuri accesibilitate

Gest de sprijin și solidaritate: secretarul de stat american Blinken în Ucraina


Secretarul de stat american Antony Blinken la Londra, unde a participat la ministeriala G4, 4 mai 2021.
Secretarul de stat american Antony Blinken la Londra, unde a participat la ministeriala G4, 4 mai 2021.

Secretarul de stat american, Antony Blinken face o vizită miercuri, 5 mai, în Ucraina, într-o demonstrație de sprijin după ce luna trecută Rusia a masat forțe militare importante la granița cu Ucraina și în peninsula Crimeea.

Vizita lui Blinken ilustrează sprijinul „neclintit” al Statelor Unite pentru „suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în fața agresiunii continue a Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comunicat.

Manevrele militare conduse de Rusia lângă granițele nordice și estice ale Ucrainei, precum și în Crimeea, peninsula anexată abuziv de Moscova în 2014, a provocat îngrijorări la Kiev, Bruxelles și Washington.

Moscova a anunțat pe 23 aprilie că a început să-și retragă forțele iar armata rusă a declarat săptămâna trecută că majoritatea trupelor s-au întors la bazele lor permanente.

Blinken se va întâlni cu președintele Volodir Zelenski și va insista, între altele, pe continuarea luptei cu corupția endemică din Ucraina, una din principalele preocupări ale partenerilor occidentali ai Kiev-ului.

XS
SM
MD
LG