Linkuri accesibilitate

Şor vrea să returneze banii. Îi luăm?


O chestie foarte curioasă e în desfăşurare în aceste zile. Oligarhul fugar Ilan Şor, bănuit de implicare în furtul miliardului, a declarat răspicat că vrea să returneze banii dispăruţi, chiar dacă se crede nevinovat.

Şor vrea să returneze banii. Îi luăm?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00

Mai mult decât atât, avocaţii lui Şor ar fi trimis scrisori Procuraturii Generale, Băncii Naţionale şi Ministerului Finanţelor, scrisori prin care solicită desemnarea reprezentanţilor acestor instituţii pentru tratative. Doar că, precizează Şor, instituţiile statului moldovenesc par anemice şi dezinteresate, nu se grăbesc să recupereze banii.

Pe de altă parte, Banca Naţională a Moldovei a făcut o declaraţie din care citez: „Recuperarea banilor după frauda bancară se transformă într-un instrument de scoatere în evidenţă a imaginii unor politicieni şi reflectă o acţiune de dezorientare a publicului…” Mai departe BNM invocă nişte probleme de natură juridică şi financiară care o împiedică să înceapă tratativele cu Şor. Cam asta e povestea şi vreau să spun iată ce.

Fireşte, se poate presupune că această bunătate neaşteptată a lui Şor e un truc electoral, că astfel oligarhul fugar îşi lustruieşte imaginea. Şi e de presupus că omul vrea să se întoarcă la Orhei, unde pesemne va fi aşteptat cu pâine şi sare. Mai important e să spunem altceva. Şi anume faptul că această poveste seamănă cu un soi de târg pe care un infractor îl propune statului moldovenesc: eu vă dau bani, voi mă lăsaţi în pace şi uitaţi de justiţie.

În mod normal, statul RM nu ar trebui să accepte asemenea aranjamente dubioase, ci ar trebui să respingă banii lui Şor şi să aştepte verdictul definitiv al instanţelor judecătoreşti. În acelaşi timp, chiar şi declarat vinovat de instanţe, Şor nu prea are de ce să se teamă, el e departe şi pare inaccesibil. În atari condiţii, mulţi ar putea să se întrebe: dar poate că ar trebui luaţi aceşti bani fără ca dosarul lui Şor să fie clasat? Ei bine, nu se ştie dacă Şor îi va da fără să i se ierte ceva. Şi pe deasupra cum ar arăta statul RM de la o parte acceptând învoiala cu Şor?

Mi se pare că justiţia din RM trebuie să-şi facă treaba până la capăt, să ne spună dacă e sau nu infractor Ilan Şor şi să facă tot posibilul pentru recuperarea pe căi legale a banilor furaţi de la toţi infractorii. Asta chiar dacă nu va reuşi să-i obţină niciodată.

XS
SM
MD
LG