Linkuri accesibilitate

Domnia fărădelegii: Lukașenka dă legi pentru a-și reduce contestatarii la tăcere


Președintele Parlamentului European, David Sassoli, și alții le aplaudă și le felicită pe reprezentantele opoziției din Belarus Veranika Țapkala și Svetlana Țihanovskaia în timpul decernării premiului Saharov
Președintele Parlamentului European, David Sassoli, și alții le aplaudă și le felicită pe reprezentantele opoziției din Belarus Veranika Țapkala și Svetlana Țihanovskaia în timpul decernării premiului Saharov

În R. Moldova, fostul președinte Igor Dodon este unul din susținătorii contestatului lider de la Minsk, Alexandr Lukașenka a cărui victorie în alegerile din vara anului trecut a provocat proteste de amploare luni de zile și vedem acum o campanie extrem de dură împotriva opozitiei și a celor care au susținut sau participat la proteste.

Reamintim ca Statele Unite și Uniunea Europeană nu au recunoscut legitimitatea celui de-al șaselea mandat al lui Lukașenka și au impus sancțiuni regimului de la Minsk.

Recent, după o vizită în Belarus, liderul socialistilor moldoveni Dodon a lăudat ceea ce el a numit calitățile excepționale ale unui „președinte cu o lungă experiență” . Numai în ultimele zile – Lukașenka a promulgat o lege care permite deschiderea focului asupra demonstranților, scutindu-i de responsabilitate pe polițiști și pe alți reprezentanți ai forțelor de securitate în cazul în care provoacă rănirea protestatarilor. După masivele proteste din vara și toamna trecută mii de oameni au fost arestați alti mii a părăsit Belarusul. Câțiva protestatari au fost uciși în timpul violențelor iar organizații pentru drepturile omului au spus că există relatări credibile despre folosirea torturii împotriva unor protestatari aflați în detenție.

Tot săptămâna aceasta, poliția financiară din Belarus a lansat o anchetă împotriva celui mai mare portal media online independent din țară, Tut.by, decizie calificată de Statele Unite și de organizații pentru apărarea drepturilor omului și ale libertății presei drept un atac împotriva presei independente și a mișcărilor pro-democrație. Poliția financiară a acuzat grupul Tut.by Media că s-ar fi sustras „de la plata impozitelor”.

Dar care este situația câtorva lideri ai opoziției din Belarus?

Maria Kalesnikava

Kalesnikava a condus campania prezidențială a lui Viktar Babarika, fost președinte al Belgazprombank, o companie deținută de Rusia. El a fost inregistrat drept candidat in alegerile din august anul trecut si a fost arestat in iunie 2020 fiind acuzat delapidare, despre care el și susținătorii săi susțin că procesul său a fost unul politic, menit sa il scoata din campania electorală.

Kalesnikava, are 38 de ani este scenografă și a făcut echipă electorala cu Svetlana Țihanovskaia și după alegerile disputate, a devenit membră a Consiliului de coordonare al opoziției. Ea a fost arestată pe 7 septembrie în centrul orașului Minsk de către persoane mascate și dusă la granița ucraineană a doua zi împreună cu doi asociați. I s-a ordonat să treacă granița, doamna Kalesnikova a refuzat propunerea și-a rupt pașaportu, intr-un act de curaj. A fost apoi dusă înapoi la Minsk și închisă.

Maria Kalesnikava
Maria Kalesnikava

Kalesnikava a fost acuzată prima dată că ar fi făcut apel pentru acțiuni menite să dăuneze statului. Asociații săi au declarat săptamina trecută serviciului Belarus al postului nostru de radio că acum este acuzată de conspirație pentru preluarea puterii prin mijloace neconstituționale, și pentru cee ace procuratura considera ”conducerea unui grup extremist”. Dacă va fi găsit vinovată, riscă până la 12 ani de închisoare.

Noile acuzații aduse împotriva activistei opozitiei din Belarus Maria Kalesnikava trezesc indignare a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price săptamîna trecută. Si Sveatlana Țihanovskaia aflata în exil , consideră inacceptabile acuzațiile oficiale împotriva doamnei Kalesnikava și a scris pe Twitter că regimul Lukașenka „folosește acuzații false pentru a reprima dizidența”.

Viktor Babaryka

Viktor Babaryka are 57 de ani , a fost candidat în alegerile prezidențiale din august anul trecut și l-a acuzat pe liderul de la Minsk că a ascuns situatia reala legata de pandemia COVID-19. Lukașenka a refuzat atunci să instituie măsuri de protecție, considerînd pandemia o „psihoză de masă”.

Pe 15 iunie anul trecut , autoritățile bieloruse au preluat controlul asupra Belgazprombank, iar pe 18 iunie l-au arestat pe Babaryka, acuzându-l că a organza transferul ilegal de milioane de dolari în conturile din Letonia. Si fiul său Eduard a fost atunci arestat.

Viktor Babaryka
Viktor Babaryka

Dzmitry Layeuski, avocatul politicianului opozitiei , a declarat pe 28 ianuarie că Curtea Supremă din Belarus va au audia cazul, spulberând orice speranță a clientului său de a contesta decizia printr un apel. Babaryka și șase co-inculpați au fost judecați pe 17 februarie.

Babaryka ar putea fi condamnat la 15 ani de închisoare dacă ar fi condamnat. El și fiul său sunt reținuți într-o închisoare KGB, potrivit grupului pentru drepturile omului Vyasna.

Valer Țapkala

La fel ca Babaryka, Valer Țapkala este un om de afaceri de succes care a încercat să intre in cometiția electorala de anul trecut împotriva lui Lukașenka, dar a fost exclus din cursa prezidențială. Tsapkala a cofondat un incubator de înaltă tehnologie la Minsk și are și experiență politică și diplomatică, după ce a condus prima campanie prezidențială a lui Lukașenka, în 1994, și a fost ulterior ambasador al Minskului în Statele Unite.

Valer Țapkala, Minsk, 26 mai 2020
Valer Țapkala, Minsk, 26 mai 2020

În primele zile ale campaniei din 2020, Țapkala, în vârstă de 56 de ani a criticat guvernul Lukașenka în legătură cu „nivelul de trai scăzut, migrația în masă și salariile mici”, precum și pentru corupția răspindită și lipsa libertăților politice.

Pe 29 iunie anul trecut - Ministerul de Interne a anunțat o anchetă privind „activități ilegale” în care ar fi fost implicat Țapkala. O zi mai târziu, I s-a interzis să participe la cursa prezidențială pe motiv că echipa sa de campanie ar depus semnături falsificate pentru a intra in competiția electorală, acuzații pe care le-a respins.

Țapkala a fugit din Belarus împreuna cu copiii la sfirsitul lunii iulie – a mers mai întâi in Rusia, iar apoi în Ucraina si Polonia și s-a stabilit în Letonia.

Televiziunea de stat din Belarus a informat anul acesta, pe 8 februarie, că Minskul solicită extrădarea sa , argumentînd că politicianul este acuzat de corupție și luare de mită. Ministrul leton de externe Edgars Rinkevics a spus că nu a fost primită o astfel de cerere și că, dacă va fi primită , va fi respinsă.

Veranika Țapkala

Veranika Țapkala a condus inițial campania prezidențială a soțului ei, dar după excluderea lui din competiția electorală a trecut la echipa Svetlanei Țihanouskaia, fiind, împreună cu Kalesnikava un conslier apropiat. Trio-ul feminism a fost un success pe tot timpul campaniei electorale - mii de oameni partivipind la mitingurile lor, iar numarul participanților a crescut constant.

Veranika Țapkala
Veranika Țapkala

Cele trei femei , prin imaginile lor electorale – Țihanovskaia cu pumnul strîns, Kalesnikava cu semnul inimii, iar Țapkala cu cel al victoriei au devenit rapid simboluri iconice ale alegerilor.

Țapkala a rămas în Belarus pentru a campania Svetlanei Țihanovskaia chiar și după ce soțul și copiii ei au fugit din Belarus, motiv pentru care a fost mereu în atenția organelor de forța. La un moment dat, a existat temerea ca ar fi fost răpita .

După votul din 9 august, doamna Țapkala a plecat în cele din urmă din Belarus în Polonia, unde și-a reintilnit familia. Pe 19 august, ea declara pentru agenția Reuters că nu se va mai întoarce în Belarus temăndu-se că va fi arestată. "Mi-aș dori să mă pot întoarce în Belarus cât mai curând posibil, dar în același timp înțeleg că șansele mele să ajung la închisoare sunt foarte, foarte mari", a spus ea.

Serhei Țihanovski

La fel ca Babaryka și Țapkala, Serhei Țikhanovski a fost privit ca contracandidat cu șanse împotriva lui Lukashenka înainte de alegerile prezidențiale din august anul trecut. Spre deosebire de ceilalți doi, totuși, Țikhanouski, în vârstă de 42 de ani, nu era nici om de afaceri sau fost diplomat, ci doar un vlogger cu success.

Serhei Țihanovski vorbind la un miting în Minsk, 24 mai 2020
Serhei Țihanovski vorbind la un miting în Minsk, 24 mai 2020

El și-a folosit canalul YouTube, O țară pentru viață, pentru a expune abuzurile și ilegalitățile din Belarus, adunând zeci de mii de adepți. Mitingurile sale de campanie au atras mii de oameni .

I s-a interzis participarea în alegeri pe 15 mai. Cinci zile mai târziu, el a anunțat din orașul său natal Homel că soția sa, Sveatlana Țihanouskaia, va intra în competiția electorală în locul său. Pe 29 mai a fost arestat pentru a treia și ultima oară la Hrodna, după un miting electoral al soției sale. A fost acuzat chiar în aceiași zi de încălcarea ordinii publice.

În martie anul acesta , Comitetul de investigație din Belarus a anunțat că s-a finalizat ancheta asupra lui Țihanouski, asupra politicianului de opoziție Mikalay Statkievich, care a candidat la președinție în 2010 și a fost încarcerat ulterior și ca și anchetele împotriva asociaților lor.

Țihanouski este acuzat că a organizat tulburări de masă, a incitat la ură socială, a împiedicat activitățile Comisiei Electorale Centrale și a organizat activități care au perturbat ordinea socială. Ar putea primi până la 15 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat. El și susținătorii neagă vehement acuzațiile susținînd că sunt motivați politic.

La sfârșitul lunii aprilie, asociatul lui Tsihanouski, Alyaksandr Aranovich, a fost condamnat și el la șase ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de complot pentru organizarea unor tulburări de masă și organizarea de activități care încalcă ordinea publică. "Cazul este fabricat. Nu au fost prezentate probe. Nu mi s-a permis să mă apăr. Se face totul pentru a mă pune după gratii", a spus avocatul Aranovich la finalul procesului său.

Toate aceste procese se desfășoară în spatele ușilor închisr și toti cei puși sub acuzare se află în pușcării.

Previous Next

XS
SM
MD
LG