Linkuri accesibilitate

Belarus: autoritățile blochează Tut.by, cel mai important portal independent de știri


Vilnius: Miting de solidaritate cu jurnaliștii de la portalul independent de știri din Belarus, Tut.by, Lituania, 18 mai 2021 .
Vilnius: Miting de solidaritate cu jurnaliștii de la portalul independent de știri din Belarus, Tut.by, Lituania, 18 mai 2021 .

Poliția financiară din Belarus a lansat o anchetă împotriva celui mai mare portal media online independent din țară, Tut.by, decizie calificată de Statele Unite și de organizații pentru apărarea drepturilor omului și ale libertății presei drept un atac al autorităților din Belarus împotriva presei independente și a mișcărilor pro-democrație.

Poliția financiară a acuzat grupul Tut.by Media că s-ar fi sustras „de la plata impozitelor”.

Anunțul a venit la scurt timp după ce forțele de ordine au percheziționat birourile Tut.by și ale unor filiale precum și casele mai multor editori, inclusiv editorul șef al portalului, Maryna Zolatava. Site-ul Tut.by a fost inaccesibil după perchezițiile poliției din dimineața de 18 mai.

Unul dintre cofondatorii Tut.by, Kiryl Valoshin, a declarat pentru RFE / RL că domeniului portalului a fost blocat.

Potrivit lui Tut.by, cel puțin 12 dintre angajații site-ului au fost reținuți, inclusiv jurnaliști, redactori și contabili. Ambasada Statelor Unite la Minsk a condamnat imediat blocarea sit-ului. La rândul său, Asociația Jurnaliștilor din Belarus a vorbit despre un atac deliberat al autorităților împotriva „celui mai mare și mai popular site de știri din țară” și o mișcare deliberată a autorităților de a limita accesul la informații necenzurate. Delegația UE la Minsk a criticat de asemenea atacul autorităților, avertizând că „independența presei trebuie respectată”.

Din august anul trecut, președintele Alexandr Lukașenka s-a confruntat cu un val fără precedent de proteste, provocat de alegerile prezidențiale pe care le-a câștigat și despre care opoziția susține că au fost falsificate. Reacția dură a forțelor de ordine și reprimarea protestelor anti-prezidențiale au dus la izolarea aproape totală a Belarus pe scena internațională, Rusia rămânând unul din puținii aliați ai regimului Lukașenka.

În R. Moldova, fostul președinte Igor Dodon este unul din susținătorii contestatului lider de la Minsk, recent, după o vizită în Belarus, Dodon vorbind salutând calitățile excepționale ale unui „președinte cu o lungă experiență” ca Lukașenka.

XS
SM
MD
LG