Linkuri accesibilitate

Tinerii și piața muncii


Peste trei mii de elevi din cinci raioane vor fi ajutați să-și aleagă meseria pe care vor s-o urmeze în viață. Inițierea vocațională va cuprinde mai multe activități: ore extracuriculare dedicate, pentru dezvoltarea abilitaților digitale și antreprenoriale, experimentarea timp de o zi a unui job ș.a.

Proiectul fundației pentru protecția drepturilor copiilor și tinerilor Terre des hommes, finanțat de Uniunea Europeană și sprijinit de Ministerul Educației, va încerca să reducă șomajul în rândul tinerilor și migrația, precum și să adapteze cererea cu oferta pe piața muncii.

Inițiativa reprezentanței locale a fundației Terre des hommes își propune să coreleze cunoștințele predate în școală cu așteptările angajatorilor. Pregătirea viitorilor angajați pentru piața muncii printr-un acces sporit la educație implică și o transformare sau modernizare a învățământului, a spus directoarea fundației din R. Moldova, Elena Madan.

Astfel, în 25 de școli din Soroca, Călărași, Nisporeni, Strășeni și Căușeni vor fi create laboratoare de dezvoltare personală și profesională pentru diferite inițieri în carieră. Noul program, denumit Joboteca, va aduce în școală doleanțele antreprenorilor locali, precum și ale diasporei. În plus, adolescenții vor putea participa începând de anul viitor la o campanie inedită inspirată din România, Ziua ștafetei, când vor avea posibilitatea să practice timp de o zi o anumită meserie.

Și cred că acolo a fost momentul în care am zis: Asta vreau să studiez!

Andrei Constantin, un student de 19 ani din București, le-a împărtășit tinerilor că la o astfel de zi de stagiu a decis ce vrea să facă în viață. Dar cel mai important, el i-a îndemnat pe adolescenți să adreseze cât mai multe întrebări fără a le fi rușine, pentru a afla tot ce vor ei, iar în final să fie siguri că au făcut alegerea corectă. „Prima dată am participat în anul 2015. Eram clasa a 8-a și în acel moment eu mă vedeam un veritabil viitor doctor. M-am întâlnit cu un medic pediatru. A fost o experiență care la acel moment mi se părea din altă lume, să zic așa. Nu mă așteptam ca eu, un puști de 13 ani, cred că aveam atunci, să poată să fie teoretic medic pentru o zi și să aibă șansa să înțeleagă ce face un medic. Mai mult mi-a plăcut a doua oară, când eram în clasa a 12-a și eram un total nehotărât, cumva oscilam între mai multe domenii pe care să le studiez. Atunci am fost invitat la Ambasada Canadei, să petrec o zi în ambasadă și să înțeleg procesele care se întâmplă acolo. Și cred că acolo a fost momentul în care am zis: Asta vreau să studiez”.

Prezentă la dezbaterea prilejuită de lansarea proiectului Terre des hommes, secretarul de stat de la Ministerul Educației, Natalia Grâu, a remarcat că la acest subiect este important nu numai vocea elevilor să fie auzită, dar și implicarea lor mai activă în viața sociala, astfel încât viitorul să fie proiectat conform doleanțelor pe care le au ei.

„Un aspect foarte important pe care studiile le-au scos în valoare ca un element vulnerabil încă la nivel de sistem vizează capacitatea tinerilor de a identifica conștient, asumat și responsabil propriul parcurs. Au nevoie de ghidare în carieră, au nevoie să conștientizeze la ce sunt buni. De aceea, mizăm foarte mult că instituțiile beneficiare în cadrul acestui proiect să ne poată oferi răspunsuri și soluții pe care să le putem implementa la nivel de sistem”.

Și șefa direcției educație Soroca, Angela Mușcenco, a recunoscut că există probleme cu adaptarea școlii la realitățile de pe piața muncii. Ea speră că inițiativa va diminua din numărul tinerilor fără o profesie și va stabili punți de comunicare cu agenții economici locali.

Reprezentând antreprenoriatul, Ruslan Cojocaru, proprietarul unui lanț de restaurante și cafenele din Chișinău, a spus că indiferent de cât stagiu acumulează tinerii pe care-i angajează, businessul le educă o multitudine de aptitudini, începând de la disciplină și responsabilitate și terminând cu educația financiară.

„Avem trei scopuri ce ține de tineri: 1. e ca ei să crească ca oameni, ca personalități, ca profesioniști; 2. E să menținem tinerii în țară. Știți cu toții că avem un flux enorm de tineri din țară, care e firesc, pe o parte, dar dacă vom oferi niște joburi atractive, interesante, cred că ponderea de oameni care vor rămâne va crește considerabil. Și al 3-a scop e să creștem antreprenori. Cred că antreprenorii sunt sângele oricărei țări, oricărei economii. Cred că fiecare are puțin antreprenoriat în el și cât e tânăr e foarte firesc să încerce această cale. Ulterior după ce ești deja mult timp angajat e foarte greu să încerci și să testezi și să vezi dacă e pentru tine sau nu”.

Proiectul finanțat de Uniunea Europeană își propune să aloce granturi până la 10 mii de euro unui număr de 15 inițiative locale care vor avea ca scop pregătirea tinerilor pentru piața muncii. Interesul pentru această viitoare materie extracuriculară s-a extins cu repeziciune, adaugă directoarea Terre des hommes R. Moldova, Elena Madan, care deja își face planuri ca experimentul să fie preluat în toată republica.

XS
SM
MD
LG