Șefii de stat și de guvern ai Uniunii Europene, reuniți la Bruxelles, au făcut public un comunicat comun în seara zilei de luni 24 mai, cerând regimului de la Minsk eliberarea imediată a jurnalistului Roman Protasevici și a iubitei lui Sofia Sapega, reținuți duminică de poliție pe aeroportul din Minsk după ce zborul de pasageri Ryanair care îi ducea de la Atena la Vilnius a fost deturnat.
În comunicatul lor, cei 27 de lideri mai cer Organizației Internaționale a Aviației Civile (International Civil Aviation Organization, ICAO) să investigheze de îndată acest incident fără precedent: interceptarea și deturnarea cu forța a unui zbor de pasageri între două capitale UE.
Liderii cer Consiliului să adopte rapid sancțiuni suplimentare împotriva unor persoane și entități din Belarus. Cei 27 cer în paralel sancțiuni economice și solicită șefului diplomației UE Josep Borrell să stabilească un cadru legal pentru acestea.
Liderii mai cer ca toate companiile aeriene din UE să introducă modificări urgente în grilele de zbor, astfel încât să evite spațiul aerian al Belarusului.
Măsura funcționează și invers și se cere ca avioanele bieloruse să nu mai poată să aterizeze nicăieri în UE și nici să folosească infrastructurile transportului aerian din UE.
Liderii au căutat să răspundă rapid și pe un ton ferm, mai ales după ce unii dintre ei vorbiseră de „piraterie aeriană” (hijacking) și „terorism de stat”. Discuția a avut de altfel loc nu doar cu ușile închise, dar toți cei 27 de lideri au trebuit să-și închidă telefoanele, pentru a împiedica vreo informație să iasă în afara sălii închise, până la comunicatul final.
Apoi, câțiva lideri, precum Viktor Orbán al Ungariei, au trebuit convinși să se alăture tonului ferm. Înainte de summit, Orbán a vorbit, într-un video postat pe Facebook, despre toate subiectele imaginabile care aveau să fie discutate la summit, dar nu despre Lukașenka, Ryanair sau Putin.
Rămâne acum definirea sancțiunilor cerute de cei 27, precum și problema cu sancțiunile economice. Problema este, mai ales în cazul de față, în care se caută pedepsirea unui regim politic, că în mod juridic nu pot fi pedepsite companii private, de aceea va fi probabil nevoie de puțin timp înainte de a se anunța în mod precis sancțiunile.
La Moscova, în acest timp, diplomația rusă a numit « șocante » acuzațiile aduse de occidentali aliatului bielorus. « E șocant că Occidentul consideră șocant incidentul petrecut în spațiul aerian al Bielorusiei », a ironizat pe Facebook purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, care a continuat spunând că statele occidentale, în trecut, s-au făcut vinovate de « răpiri, aterizări forțate și arestări ilegale».
Tweet-ul Adinei Vălean
În sfârșit, pentru instituțiile UE mai rămâne și problema cu postarea pe Twitter, duminică, a Adinei Vălean, Comisar pentru transport, care a spus, în momentul decolării aeronavei Ryanair din Minsk, după mai bine de șase ore de așteptare, că este “o știre minunată pentru toată lumea” (“great news for everyone”).
Unii oficiali europeni au cerut de îndată demisia ei, numind atitudinea ei nepăsătoare “scandaloasă”, precum Jean-Louis Bourlanges, șeful comitetului pentru afaceri externe din parlamentul francez.