Până la ora la care scriem, Uniunea europeană a evocat un pachet de sancțiuni la adresa Belarus după ce președintele Alexandr Lukașenka a ordonat deturnarea unei curse Ryanair spre Minsk, ca să fie arestat opozantul său, Roman Protasievici: mai multe companii aeriene nu mai permit avioanelor belaruse să intre în spațiul aerian al unor state; îngheţarea pachetului de măsuri şi ajutoare financiare în valoare de 3 miliarde de Euro destinat Belarus; o anchetă internațională dorită de NATO, care invocă un „incident grav şi primejdios" și "un act de terorism de stat".
Atitudinea care se conturează e de tipul care semnalează epuizarea oricăror căi de negociere și ștampilarea Republicii Belarus ca stat „eșuat”, deci exclus din comunitatea internațională. Cristian Unteanu, care formulează aceste păreri pe blogurile Adevărul, nu exclude ca liderul rus Vladimir Putin să conteze în secret pe o eventuală debarcare a lui Lukașenka, desi nu sunt dovezi.
Belarus a umilit NATO și UE
Într-un interviu acordat pentru contributors.ro de Armand Goșu și consemnat de Lucian Popescu, politologul comentează rezervat sancțiunile propuse și spune din nou că, practic, europenii nu au cine știe ce pârghii de a pedepsi asemenea abuzuri. De data asta însă, „încălcarea unor reguli și proceduri privind spațiul aerian, un domeniu în care siguranța este pe primul plan și în care încrederea piloților în turnul de control este sau era absolută” a pus într-adevăr pe jar Occidentul. E un gest fără precedent, ce ține clar de trecerea liniilor roșii, de unde și „decizia unor mari companii aeriene de a ocoli Belarus. Era greu de imaginat până acum câteva zile că un astfel de incident se poate petrece în Europa”. Ei bine, „Lukașenko a preferat să riște și, cel puțin politic, pare să fi câștigat această rundă. A oferit publicului de acasă și celui din Rusia, imaginea de forță, de jucător care-și permite orice fără să poate fi pedepsit. A fost felicitat de mulți deputați din Dumă, de lideri de opinie din Rusia care considerat că în acest fel, Belarus a umilit NATO și UE”. Altminteri, arată Goșu, nu prea are ce să se întâmple. Întâlnirea Biden-Putin nu poate fi contramanadată, iar Biden nici măcar nu-l poate face vinovat pe Putin neavând niciun fel de probe că l-a sfătuit pe Lukașenka. Greu va fi pentru Protasievici, care precis nu s-a așteptat la așa ceva de a riscat să survoleze spațiul aerian belarus, el fiind refugiat. Detenția care-l așteaptă va fi un pic mai blândă doar dacă va acceota să spună ce vrea Lukașenka : anume, că NATO și UE uneltesc să-l dea jos de la conducerea țării. Goșu se miră și de lipsa de atitudine a piloților, care s-au supus comenzii de aterizare forțată, deși se aflau la doar câteva zeci de kilomegtri de destinație. Au făcut însă o cale-ntoarsă mult mai lungă până la Minsk.
Aparent, La Chișinău, guvernul condus de premierul interimar Aureliu Ciocoi intenționează să dubleze numărul de centre de votare în diaspora pentru parlamentarele din iulie, se scrie pe G4Media. E reamintită miza voturilor celor plecați din țară: ar ridica serios scorul Partidului „Acțiune și Solidaritate” și l-ar dilua pe cel al socialiștilor și comuniștilor.