Linkuri accesibilitate

Negocieri între Germania și SUA pe tema gazoductului Nord Stream 2


Germania și Statele Unite poartă discuții la Washington pentru a încerca să soluționeze disputa asupra gazoductului Nord Stream 2, a declarat astăzi ministrului german de externe Heiko Maas.

„După cum știți, în prezent se poartă discuții între guvernul german și administrația de la Washington”, a spus Maas, adăugând că Germania este interesată să ajungă la un acord cu Statele Unite.

„Acesta va fi subiectul discuțiilor de la Washington”, a spus Maas, fără a oferi mai multe detalii. „Sunt încrezător că vom reuși să găsim o cale, chiar dacă cu siguranță nu va fi ușor și s-ar putea să nu se întâmple rapid.”

Conducta, care este aproape 95% terminată și ar putea fi finalizată până în septembrie, se află în centrul unor disensiuni politice între Berlin și Washington, din timpul administrației fostului președinte american Donald Trump. De când a intrat în funcție în ianuarie, președintele democrat Joe Biden a încercat să detensioneze relațiile cu partenerii europeni ai Statelor Unite.

Funke Media Group din Germania a raportat pe 31 mai că cancelara Germaniei, Angela Merkel, a trimis doi dintre principalii săi consilieri la Washington pentru a ajunge la un acord de compromis privind Nord Stream 2, înainte de vizita președintelui american în Europa, la mijlocul lunii iunie.

Oficiali americani au avertizat că finalizarea conductei va face Europa mai dependentă de Rusia pentru aprovizionarea cu energie și va ocoli Ucraina, care se bazează pe taxele de tranzit ale gazelor.

Guvernul german a refuzat să oprească proiectul, argumentând că este o afacere comercială.

Președintele Biden are prevăzute întrevederi separate, în turneul său european, cu cancelara Merkel și cu președintele rus Vladimir Putin.

Administrația Biden a sancționat, pe 19 mai, mai multe companii și nave pentru activitatea lor la Nord Stream 2, dar a renunțat la sancțiuni pentru firma din spatele proiectului - Nord Stream 2 AG - și a directorului executiv al acesteia, Matthias Warnig, un apropiat al liderului de la Kremlin.

Compania de stat rusă Gazprom este acționarul majoritar al companiei elvețiene Nord Stream 2 AG.

Vezi comentarii

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG