Ce efect au șiretlicurile politice la care pare să se recurgă la Chișinău pentru a descuraja votul cetățenilor moldoveni aflați peste hotare?
O convorbire cu o alegătoare aflată în pribegie economică în Israel oferă mai multe răspunsuri în această privință, simple și lămuritoare.
Noi nu am plecat de bunăvoie din țară.
Nina Canțîr: „E foarte grea, fiindcă ne este dor de casă, de copii, de părinți, mai ales în timpul de față, când am fost numiți de fostul conducător un „electorat paralel”, sigur că ne este foarte dureros. Nu ne-am așteptat la așa ceva, una ca asta poate să spună doar o persoană care nu știe, de fapt, ce este greul, căreia tot timpul i-a venit ceva ușor, a făcut totul ușor, dar vrem să-i spunem că noi nu am plecat de bunăvoie din țară.
Fiecare mamă este bucuroasă ca să stea lângă copiii ei, cum stă soția lui și ale multor demnitari din țară, care sunt lângă copii, îi văd cum cresc, dar noi nu-i de ajuns că n-am văzut cum au crescut copiii noștri, care au crescut cu buneii, dar deja și nepoții nu-i vedem cum cresc.
Eram tratați foarte urât, de aceea majoritatea moldovenilor am abandonat Federația Rusă.
În țară am lucrat 10 ani, pe urmă am lucrat 15 ani în Rusia, la Moscova. În ultimul timp aud că acolo îi apără pe moldoveni, nu știu, dar pe timpuri ne obijduiau foarte tare acolo, nimeni nu ne apăra, nici nu aveam un lucru la care să putem face atâția bani cât trebuia să plătim diferite taxe, ne opreau polițiștii și chiar dacă aveam actele în regulă și reședință normală, oricum trebuia să plătim. Pe scurt, eram tratați foarte urât, de aceea majoritatea moldovenilor am abandonat Federația Rusă și au venit acasă, după care ne-am înșirat cu toții la muncă în Europa și în alte părți ale lumii.
Bunăoară, eu mă aflu acum în Israel. Aici clima este complet diferită de cea de acasă, câte-o jumătate de an nu plouă, e foarte cald, dar ceea ce m-a mirat cel mai mult e faptul că nu există corupție, într-adevăr, nu există. Când am intrat pentru prima dată în spitale, chiar și aceiași polițiști care controlează, chiar și la școală este o frică de lege, toți merg deschis, pe când la noi, în Republica Moldova, e dezastru. E foarte greu, nu știu ori că salariile sunt mici, ori că așa suntem deprinși, dar mai este o vorbă populară: peștele de la cap se strică. Nimeni nu are frică, deoarece cei de sus au început dezmățul și merge până jos.”
Europa Liberă: Dar Dvs. ați spus că peștele se strică de la cap, dar se curăță de la coadă și, iată, tocmai aceste alegeri parlamentare anticipate îi oferă posibilitate cetățeanului să calculeze cine ar merita să ajungă în viitorul parlament. Pentru Dvs. ce importanță au aceste alegeri parlamentare anticipate?
Nina Canțîr: „Mi-ați pus o întrebare foarte dureroasă și asta, știți cum se spune moldovenește, mă lovește acolo unde mă doare. Încă o problemă ne-au făcut demnitarii din țară, deoarece aici ziua de duminică e zi lucrătoare, e ca la noi ziua de luni, se începe săptămâna de muncă. Aici, sâmbăta este zi de odihnă și o jumătate din ziua de vineri și noi nu avem posibilitate să ne ducem la depărtări mari să votăm în ziua de duminică. De aceea am scris din timp, am rugat, chiar și eu am scris pe rețelele de socializare și toată diaspora noastră să ni se dea mai multe secții de votare ca să reușim să ajungem la ele, fiindcă în două ore nu izbutim să ne ducem la așa depărtări și încă să stăm la cozi, dar, cu părere de rău, au fost deschise numai două secții și nu știu cum o să reușim noi să ajungem la ele, chiar dacă ne dorim foarte mult să votăm. Poate vom găsi înțelegere acolo unde lucrăm, dar nu știu dacă au să poată toți găsi limbaj comun cu angajatorii. Ni s-au creat niște probleme foarte mari, fiindcă numai o secție de votare am avut în Tel Aviv și au mai deschis încă una, dar ar fi trebuit măcar încă două.”
Europa Liberă: Dar de ce este atât de important să participați la aceste alegeri?
Nina Canțîr: „Pentru că vrem și noi să revenim acasă într-o Moldovă cum vedem în Europa, cum vedem aici, să nu vedem corupție, să trăim într-un viitor fericit. Tragem nădejde că acești bani care se depun în diverse fonduri să ajungă la pensii, ca oamenii să trăiască normal, fiindcă după toți anii pe care i-au muncit bătrânii noștri trăiesc acum într-o mizerie foarte mare. Au noroc cei care au copii peste hotare și-i mai susțin, dar cei care nu au pe nimeni e vai de capul lor, nimeni nu se uită la ei. Acei demnitarii care merg în niște mașini de lux, te uiți tocmai te apucă groaza, oare chiar nu se gândesc că-i vede Dumnezeu de sus și dacă ei n-au să pățească nimic, copiii lor vor suferi, că totuna Dumnezeu nu va lăsa asta ca ei să n-o plătească?”
Europa Liberă: Deputatul se mai zice că e sluga poporului. Ce calități să aibă omul care vrea să ajungă parlamentar?
Nina Canțîr: „Păi ne uităm și noi după țările dezvoltate, care au conducători cinstiți și nu-s atât de mulți ca la noi. Avem o țară mică și-s foarte mulți, și-s toți, toți „umflați”, numai te uiți la ei și – cum să vă spun? – nu poți să-i vezi în ochi. În toate țările care sunt dezvoltate și poporul trăiește bine, conducătorii sunt simpli, într-adevăr, oameni care nu-și doresc palate și mașini blindate, ei nu au de ce se teme de popor. Sigur că mai sunt, că nu-i pădure fără uscături, dar vrem și noi, de exemplu, să fie ca în Germania. Angela Merkel uitați-vă ce femeie simplă și ce țară puternică are, și cum trăiesc acolo cetățenii, că am rude care lucrează și unele chiar s-au stabilit deja acolo. Dar la noi aici? Asta la noi este unica ieșire din situație.
Noi nu mai reușim, dar urmașii noștri să trăiască frumos...
La noi sunt multe partide care au membri „pătați” și noi deja i-am văzut, ei parcă-parcă mai vor la guvernare, dar părerea mea e că lor le plac „kulioacele”. Să dea Domnul să nu fie corect, dar asta este părerea mea. Dacă lumea o să voteze și într-adevăr care vrea să iasă din toate aceste greutăți, care vor să revenim acasă și să trăim și noi normal, măcar cât de cât, măcar urmașii noștri, hai că noi nu mai reușim, dar urmașii noștri să trăiască frumos și cum trebuie ca în țările dezvoltate ale Europei sau ca în Israel, bunăoară. Noi nu vrem așa mare bogăție, dar ca cetățeanul să fie stimat în societate, cineva să lupte și pentru interesele noastre, nu numai pentru ei, ca să aibă palate, mașini blindate și toate celelalte. Și stau acolo niște înfumurați, că ți-i greu să te uiți la dânșii și încă mai iese și mai țin acolo niște cuvântări că ei vor să facă una-alta. Oare chiar lor nu li-i greu de așa ceva? Noi le spunem mai bine să stea acolo, că le ajunge atâta bine, le ajunge, nu mai trebuie, las’ să mai lase și la ceilalți, să trăiască și poporul olecuță, să mai vadă și omul simplu oleacă de fericire.”
Europa Liberă: Dvs. ați spus că ați muncit mai mulți ani și în Federația Rusă, și acum sunteți în Israel. Este adevărat că e o mare diferență între cum înțeleg cetățenii aflați la muncă în Federația Rusă să-și dea votul și cum înțeleg cei din Occident să voteze la alegeri?
În Federația Rusă foarte mult se aseamănă cu foștii noștri socialiști, care vor cu de-a sila, cu frica.
Nina Canțîr: „Să vă spun cinstit, aici, în Occident, nimeni nu ne presează, fiecare poate să-și aibă opinia sa, liniștit, dar în Federația Rusă foarte mult se aseamănă cu foștii noștri socialiști, care vor cu de-a sila, cu frica. E dezgustător, nu-i bine, deja trebuie să ne spălăm de toate ideile acestea învechite și strașnice, fiindcă, nu știu de ce, nu doresc să mai aud de așa ceva, nu mai vreau așa infern, tot așa-i și acolo o corupție strașnică și hai să fie numai pe spatele migranților, dar suferă și localnicii de acolo, foarte mult suferă acel popor, aceleași probleme pe care le avem noi în Moldova le au și ei – salarii mici, peste tot corupție, e foarte greu. Dar iată aici unde am venit, da, aici e cu totul altceva, de aceea vrem și la noi să fie așa.”
Europa Liberă: Și cum vedeți viitorul Moldovei?
Nina Canțîr: „Dacă lumea o să deschidă ochii și o să voteze corect, noi o să mergem înainte. Într-adevăr, poporul trebuie să fie acum foarte atent cum votează, dacă vrem să trăim bine, să fim ocrotiți de stat, măcar urmașii noștri să aibă un trai frumos, liniștit și să fie apărate interesele poporului.”
Europa Liberă: Și diaspora se va mobiliza la aceste alegeri? Credeți că va crește numărul cetățenilor din diasporă doritori să participe la acest scrutin parlamentar anticipat?
Nina Canțîr: „Da, foarte mult! Pentru că diaspora este lovită cel mai tare, nouă ne este cel mai greu. Spune Dodon că suntem „lume paralelă”, dar numai atâta mă gândesc – el să se ducă de acasă pe trei luni, nu mai mult, pe trei luni să se ducă de lângă copii, să nu-i vadă și atunci el își va schimba părerea. Dar ei nu știu ce-i greul, de atâta și spun așa. Noi suntem aceiași oameni. Cum poate să spună așa ceva?
De aceea trebuie să fim mai departe de așa persoane, trebuie să votăm oameni care înțeleg greul, care au să susțină poporul și atunci vom avea și noi un trai frumos, dar care au să meargă ca turma să voteze foștii demnitari care au furat miliardele și au făcut niște pomeni electorale tot din banii poporului, nu vor mai ieși din glod și din mizerie, și din toate celea.
Dar sper ca poporul moldovean să deschidă ochii, iar diaspora de data aceasta eu cred că o să facem un pas hotărât și o să facem totul ce depinde de noi ca să câștige dreptatea.
Omul fățarnic e cel mai periculos, de aceea le spun tuturor oamenilor de acasă, diaspora deja e trecută prin ciur și prin dârmon și noi știm, dar cei de acasă să nu se lase duși de promisiuni, să nu se dea cumpărați de pomeni, că cu acelea au să și rămână, altă bogăție n-o să mai facă cu acei „domni” care umblă cu pomenile, cu „kulioacele”. Așa că cetățenii să fie mândri și să voteze cinstit, ca mai apoi să poată trăi cu un salariu decent, cu o pensie normală și să aibă un trai ca în țările dezvoltate. Vă spun, dacă n-o să reușim noi, părinții, măcar să le făurim un viitor frumos și luminos copiilor noștri, în țara noastră. Deci, moldovenii trebuie să vâre în cap și să meargă pe drumul cel drept, să voteze corect, dacă vor să trăiască bine.”